Bažant Pohoda začína

  • Spravodajstvo
  • 15. júla 2009, 16:58
  • Autor:

Trinásty ročník multikultúrneho festival Bažant Pohoda je predo dvermi. Už vo štvrtok 16. júla 2009 sa o 16.30 otvoria brány areálu na trenčianskom letisku, ktoré sa na tri dni premení na základňu hudby, divadla, litetarúry a ďalších druhov umenia.

“A predovšetkým slobody,” hovorí organizátor Michal Kaščák. “Už sa nevieme dočkať, kedy celý areal ožije, kedy ožijú scény a prídu prví návštevníci.”
Tím Agentúry Pohoda je v ostatných dňoch v nesmiernom pracovnom nasadení. O stavbu a chod festivalu sa stará vyše 700 ľudí, od brigádnikov, cez ochranku, zdravotníkov až po zvukárov a sprievodcov zahraničných interpretov. “Je to stres, ale ten z druhu príjemných. Máme však šťastie na ľudí, ktorí celý festival pripravujú, takže napätie, ktoré cítime, je fajn. Je to očakávanie, že zažijeme niečo silné a krásne, že všetci ľudia sa budú počas troch dní cítiť slobodne, radostne a všetci sa vrátia domov zdraví a plní zážitkov.”
Festivalový program bude prebiehať na ôsmych pódiách, ďalšie sprievodné vystúpenia sú naplánované na ďalších piatich scénach. Z line-upu si môže vybrať skutočne každý, najväčší záujem je, samozrejme, o koncerty, medzi najočakávanejšie vystúpenia možno zaradiť koncerty starej mamy punku Patti Smith, oceňovanej škótskej britpopovej stálice Travis, návrat triphopového dua Lamb či predstaviteľov nastupujúcej muzikantskej generácie The Ting Tings alebo Klaxons. Zo scény world music pride absolútna špička Orchestra Baobab zo Senegalu alebo španielske zoskupenie Ojos de Brujo, nebudú chýbať ani držitelia Grammy za celoživotný prínos gospelovej hudbe The Blind Boys of Alabama. Najväčšou hviezdou tanečnej scény bude francúzska techno ikona Laurent Garnier. Domácu hudbu bude zastupovať Richard Müller, o ktorého ostatných koncertoch idú skvelé chýry, miláčikovia pohodovského publika Para či množstvo talentovaných skupín na čele s Diegom, You Coco alebo Punk Funk Genius.
Nebude chýbať divadlo, napríklad slovenské GUnaGU či české Na tahu, literárne čítačky a krsty nových slovenských kníh, freestylový súboj Slam poetry, výtvarné, tvorivé, ale aj technologické workshopy či detský kútik, ktorý organizátori pre veľký záuejm rodičov s ich ratolesťami posilnili o druhé pódium.
Hustota premávky v okolí trenčianskeho letiska sa za posledné dni zvýšila, do festivalového areálu prúdia desiatky kamiónov, nákladných vozidiel aj dodáviek, dovážajú materiál, atrakcie, zásobujú stánky.
Náročné noci majú za sebou aj zásobovači, do všetkých občerstvovacích zariadení bolo rozdistribuovaných sedem kamiónov piva, ďalšie s Kofolou a inými nealkoholickými nápojmi, svoje zázemie si budujú neziskové organizácie, stavia sa športovo-adrenalínový park.
Ako prvý z umelcov dorazil na Slovensko Richard Cook, dirigent londýnskeho zboru Royal Choral Society, ktorý vo štvrtok zaspieva spoločne s košickým Zborom sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety na hlavnom Bažant stagei impozantné Nešpory od Sergeja Rachmaninova. Richard priletel do Popradu, odkiaľ sa presunul do Košíc, kde skúša s miestnym zborom. Ohlasy východniarov na dirigenta z Ostrovov sú viac než pozitívne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava