Prvý milión z Európy pôjde škole

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. júla 2009, 20:12
  • Autor:ad

Prvý veľký projekt, na ktorý mesto dostane peniaze z eurofondov – rekonštrukcia Základnej školy na Brezovej ulici, odštartoval spolu s prázdninami.

Školáci sa potešili aj preto, lebo dostali vysvedčenia skôr ako ostatní. V septembri im už budú variť obedy v novej kuchyni a aj školu čaká ešte výmena starých okien a podláh, oprava strechy, školského WC, aj zateplenie fasády. Rekonštrukcia objektu za viac ako 1,5 milióna eur by mala prebiehať i počas vyučovania a bude trvať asi rok – do konca júna 2010.
Podľa vedúcej referátu stratégie mesta Eriky Chudej takmer rok zabrala mestu tiež samotná príprava projektu a zmluva, ktorú podpísal 24. júna primátor Remo Cicutto na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja, mala 62 strán. „Ide prakticky o prvý veľký projekt, na ktorý nám schválili financie z eurofondov, doteraz sme dostali iba menšie sumy," hovorí E. Chudá. Mesto sa na ňom bude spolupodieľať piatimi percentami, čo robí okolo 79-tisíc eur.
Ďalšou zo škôl, na ktorej rekonštrukciu žiadalo mesto v apríli minulého roku o dotáciu, je Základná škola na Holubyho ulici. Aj tu plánovali urobiť novú fasádu, vymeniť okná, strechu, zrekonštruovať kuchyňu aj telocvičňu. Prvú žiadosť im však ministerstvo zamietlo s odôvodnením, že „neprispieva dostatočne k zvýšeniu kvality vzdelávania a chýba pridaná hodnota pre užívateľov".
Preto pracovníci MsÚ pripravili nový projekt, ktorý koncom júna tohto roku podali opäť. „Je v ňom riešené aj moderné zariadenie chemického a fyzikálneho laboratória, zariadenie pre slabozrakých žiakov a samozrejme celková rekonštrukcia pavilónov," dodáva Erika Chudá. Suma projektu vychádza na 1,2 mil. eur, mesto dá opäť päť percent, spolu asi 60-tisíc eur. Ministerstvo však má na posúdenie žiadosti lehotu tri mesiace, a tak sa pedagógovia a žiaci z Holubyho o výsledku – či dotáciu na ich školu schválili – dozvedia až po prázdninách.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj