Pokutu od Auparku vymáhať asi nebudú

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. júla 2009, 20:11
  • Autor:pet

Spoločnosť HB Reavis Group nestihla dokončiť sľúbené verejnoprospešné práce v okolí stavby Auparku do stanoveného termínu. Preberacie konanie a odovzdanie stavby tak bolo 30. júna stavebným úradom prerušené.

Mestu Piešťany podľa ustanovení kúpnopredajnej zmluvy vzniká nárok na zmluvnú pokutu vo výške 30 miliónov korún, teda viac ako jeden milión eur.
Či však radnica bude vyplatenie tejto sumy od spoločnosti požadovať, nie je podľa primátora Rema Cicutta isté. „Klauzulu o prípadnej pokute sme do zmluvy zapracovali pre prípad, že by investor komunikácie vôbec neurobil, aby ich mesto malo potom za čo postaviť. Momentálne analyzujeme situáciu, či nám nárok na pokutu vzniká, a tiež argumenty Auparku, prečo stanovený termín nemohli dodržať," povedal primátor Piešťanskému týždňu vo štvrtok 2. júla po zasadnutí mestského zastupiteľstva.
Podľa Auparku sú dôvody omeškania dokončenia prác objektívne. „Viaceré práce sme robili nad rámec stavebného povolenia na žiadosť mesta, napríklad dlažbu na Teplickej ulici či inštaláciu verejného osvetlenia a výmenu zelene," vysvetlil Zsolt Ollé, projektový manažér spoločnosti H B Reavis Group. „Zdržalo nás aj ukladanie inžinierskych sietí a skutočnosť, že majitelia budovy na rohu Nálepkovej – Nitrianskej ulice začali búracie práce práve vtedy, keď sme tam robili kruhový objazd." Argumenty investora primátor mesta potvrdil a podľa neho mestu znižujú šance vymôcť pokutu v prípadnom súdnom spore. „Žiadať od investora pokutu za týchto okolností sa mi zdá skôr iba populistickým gestom," uzavrel tému Remo Cicutto.
Na rokovaní zastupiteľstva poslanci o meškaní prác pri výstavbe Auparku vôbec nediskutovali a tému vymáhania prípadnej pokuty neotvorili. Iba poslanec Martin Valo (Smer-SD) v rámci interpelácií vyzval vedenie mesta, aby protokol z prerušeného preberacieho konania zverejnilo v obecných novinách Radnica. Príčinou prerušenia boli najmä chýbajúce obrubníky, priechod pre chodcov, bezbariérová úprava chodníka na Nálepkovej, nepredloženie dohody o predčasnom užívaní stavby a ďalšie drobné nedostatky. Spoločnosť Aupark ich mala odstrániť do pondelka 6. júla, kedy mesto prevzalo komunikácie do predčasného užívania. Kolaudačné konanie sa uskutoční koncom augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek