Pôjdu „bezpečne bicyklovať“ do Fínska

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. júla 2009, 20:16
  • Autor:šg

V medzinárodnom kole detskej dopravnej súťaže Na bicykli bezpečne bude Slovensko v septembri tohto roku vo fínskom Turku reprezentovať štvorčlenné družstvo z osemročného Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch.

Rozhodlo o tom celoštátne finálové kolo, v ktorom súťažili v Bratislave najlepšie družstvá zo všetkých ôsmich slovenských krajov a Piešťanci v ňom zvíťazili. Družstvo v zložení Matúš Letko, Adam Rozgoň, Dominika Labudová a Zuzana Bojňanská si pod vedením Petra Koštiala a Anny Matúšovej vybojovalo v Bratislave titul majstra Slovenska, navyše Adam Rozgoň a Dominika Labudová vyhrali súťaž jednotlivcov.
„Táto dopravná súťaž pozostáva z troch hlavných častí: teoretickej, praktickej a jazdy podľa pravidiel cestnej premávky. V nich museli súťažiaci zvládnuť okrem testov z pravidiel aj jazdu zručnosti a podľa pravidiel museli vedieť aj jazdiť počas premávky. Naše družstvo sme pripravili podľa najnovších pravidiel a aj vďaka tomu sme zvládli testy najlepšie zo všetkých," pochválil svojich zverencov Peter Koštiaľ, ktorý sa výučbe dopravnej výchovy na školách venuje už niekoľko desaťročí.
Ako sa nám priznal, v príprave na súťaž mali ťažké podmienky, pretože v Piešťanoch už dávno neexistuje detské dopravné ihrisko, takže praktickú časť i jazdu podľa pravidiel museli robiť v improvizovaných podmienkach. „Voľakedy sme mali najkrajšie dopravné ihrisko na Slovensku, na ktorom sme robili aj medzinárodnú súťaž. To však muselo po zmene režimu uvoľniť miesto bytovej výstavbe a dnes Piešťany nič podobné nemajú."
Dopravné ihrisko by malo vyrásť na Trajane
Detské dopravné ihrisko nedávno otvorili vo Vrbovom a ďalšie by malo vyrásť aj v Piešťanoch. „Dopravné ihrisko plánujeme za bikrosovou dráhou na sídlisku Adama Trajana," povedala nám Jana Hlaváčová z referátu stratégie mesta Piešťany. „Jeho výstavba si vyžiada 354 670 eur, z toho polovicou by mal prispieť Trnavský samosprávny kraj. Súčasťou areálu bude aj bývalá kotolňa, v ktorej vzniknú sociálne priestory a učebňa. Máme už aj stavebné povolenie, no rozhodujúce sú peniaze."
Kedy sa jeho stavba v Piešťanoch uskutoční, je dnes otázne, pretože záujemcov o takéto ihriská v kraji je veľa. Verme, že v meste, ktoré bude od roku 1999 už po piaty raz reprezentovať Slovensko v medzinárodnej dopravnej súťaži, sa ho školáci dočkajú čo najskôr.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland