História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (17)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. júla 2009, 20:31
  • Autor:Michal Serbin

V týždni od 11. januára 1992 vstúpila do TOP 10 skladba Smells Like Teen Spirit skupiny Nirvana a dva týždne bola na 6. mieste. V anketách hudobných kritikov bola neskôr označovaná za najlepšiu skladbu 90. rokov.

Potom ako Nirvana po uzatvorení nahrávacej zmluvy so spoločnosťou Geffen získala za predaj platinové platne, začali grunge skupiny vo vysielaní hudobnej televíznej spoločnosti MTV nahradzovať skupiny Cinderella, Poison alebo Warrant. Pozoruhodné bolo, že albumy Nirvány ako Nevermind, In Utero, MTV Unplugged in New York a From The Muddy Banks Of The Wishkah skončili v USA na vrchole rebríčka. Oblečenie v duchu grunge tvorili kockovaná flanelová košeľa, roztrhané jeansy a vojenské topánky.
K trendu sa pripojil aj taliansky módny návrhár Gianni Versace, ktorý v roku 1993 predstavil kolekciu roztrhaných odevov s obrovskými zapínacími špendlíkmi. V roku 1994 bol program o tanečnej hudbe The Grind venovaný punku a neopunkovým hitom. Po samovražde Kurta Cobaina v apríli 1994 sa skupina Nirvana rozpadla. V roku 1995 v júlovom čísle časopisu Details Malcolm McLaren sa venoval recenzii tvorby nových punkových skupín Offspring, Pennywise a Rancind. Frontman poslednej Tim Armstrong bol dokonca na titulnej strane tohto vydania s ružovými stojacimi vlasmi. V tom roku bývalý hráč na bicie Nirvany David Grohl vytvoril vlastnú skupinu Foo Fighters.

https://www.youtube.com/watch?v=zdX-RX5IHAU


Jej hudobná orientácia sa zamerala na kombináciu prvkov grunge, hardcore a popu. K pokračovateľom takzvaného post punku alebo neo punku sa zaradili skupiny Blink 182 alebo Sum 41. Týmto termínom boli v 80. rokoch označované britské skupiny, ktoré sa snažili hrať punkový štýl z roku 1977. Patrili k nim interpreti mainstreamového punku – hrali hudbu prijateľnú pre širšie vrstvy poslucháčov – i nasledovníci hardcore punku.


Termínom HARDCORE PUNK bol pôvodne označovaný jednoduchší kostrbatý agresívny hudobný štýl začínajúcich amatérskych skupín. Prvýkrát bol termín použitý v súvislosti so skupinou Stoogies z detroitskej scény. Po roku 1980 sa ním označovala losangelská punková scéna a britská punková vlna. Neskôr označoval newyorskú scénu, ktorej skupiny hrali intelektuálne rafinovaný štýl punku s prvkami minimalizmu na hranici s metalom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava