Piešťany sa na pár dní premenili na „mekku“ džezu

  • Spravodajstvo
  • 13. júla 2009, 08:00
  • Autor:ip

Tri dni, štyri miesta a trinásť koncertov – to je bilancia prvého ročníka festivalu, ktorý nesie meno medzinárodne uznávaného hudobníka, nedávno zosnulého Jozefa Doda Šošoku. Centrom Piešťan zneli tóny džezovej hudby, spev a potlesk fanúšikov tohto hudobného žánru.

Okrem Art Jazz Gallery, Kursalonu, hudobného pavilónu Harmony sa na centrum džezu zmenil v sobotu aj Dom umenia. 
Viac ako päť hodinový maratón kvalitnej hudby odštartovali svojim vystúpením Tomáš Gajlík Trio a Viktor Tóth. „S Tomášom som sa dnes na pódiu stretol druhýkrát,“ hovorí Viktor Tóth, jeden z hudobníkov mladej maďarskej jazzovej scény, “predtým som si s ním zahral spoločne s výnimočným bubeníkom, iba 11-ročným Dávidom Hodekom.“
Big Band Matúša Jakabčica spoločne s Harrym Sokalom rozprúdili atmosféru v sále a po ich vystúpení takmer zaplnené hľadisko Domu umenia čakalo na dvoch headlinerov večera. „Som rád, že som sa mohol zúčastniť na prvom ročníku tohto festivalu. Dodo bol veselý človek a vždy, keď sme sa stretli, dobre sme sa zabávali. Aj dnes som sa výborne bavil,“ spomína si na svojho kamaráta džezmen Matúš Jakabčic.
Hviezdy večera nesklamali – Dan Bárta a Robert Balzar Trio svojim výkonom strhli nadšených divákov. Po koncerte si Dan Bárta na chvíľu po slovensky pripomenul Doda Šošoku: „Asi pred dvoma rokmi som mal možnosť hrať v jeho klube. Žiaľ, nestretli sme sa na jednom pódiu. Ale rozprávali sme sa spolu a trošku som ho poznal cez veľa zábavných historiek.“
Po niekoľko minútovom standing ovation si diváci v Dome umenia vytlieskali prídavok aj od amerického hosťa Chrisa Pottera a jeho skupiny Underground.
„Na premiérovom ročníku sa nám podarilo dať dokopy takmer šesťdesiat hudobníkov z deviatich krajín sveta. Už teraz rozmýšľame o budúcom ročníku. Začali sme vydávať jazzový newsletter a druhý ročník festivalu by nemal byť iba o hudbe, je možné, že sa pustíme aj do prípravy divadelnej produkcie,“ uvažuje jeden z organizátorov festivalu – Viktor Nižňanský.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava