Návraty do histórie mesta Piešťany

  • Spravodajstvo
  • 8. júla 2009, 15:28
  • Autor:Igor Paulech

AKTUALIZOVANÉ
Piešťany sa v utorok podvečer na chvíľu vrátili do minulosti, keď v hoteli Sandor Pavillon znovu oprášili tradíciu využívania piešťanských infanteristov. Kúpeľný Sandor vozík si v utorok 7. júla vyskúšala aj Katarína Hasprová.

Historické pramene neuvádzajú, kedy presne sa v Piešťanoch začali využívať kúpeľné vozíky ťahané ľuďmi. Je pravdepodobné, že začiatky týchto „dopravných prostriedkov“ sú spojené s Františkom Ernestom Schererom. Tento spôsob prepravy sa rozšíril pravdepodobne až na začiatku 19. storočia. Je možné, že miestni obyvatelia našli inšpiráciu v dvojkolesových kočiaroch, ktoré používali v Taliansku a Francúzsku už od konca 17. storočia.
Uzatvorené vozíky v Piešťanoch využívali hlavne kúpeľní hostia na prevoz z hotelov do kúpeľov na procedúry.
Ľudí, ktorí si zarábali ťahaním vozíkov na živobytie označovali pomenovaním infanteristi, čo znamená pešiaci. Výstižná prezývka prischla človeku, väčšinou z chudobných vrstiev, ktorý kráčal pešo a ťahal vozík.
Ich vyobrazenia  môžu kúpeľní hostia nájsť aj v súčasnosti v kúpeľoch či v meste na rôznych obrazoch, maľbách, fotografiách a pohľadniciach.
Živého infanteristu i s „klientom“ vo voze, prechádzať sa po piešťanskej pešej zóne, budete môcť vidieť už najbližších dňoch. Riaditeľka hotela Daniela Miháliková sľubuje: „Chceme zatraktívniť voľný čas hostí a ponúknuť im aj originálny zážitok. Vozík by mal premávať po korze a v parku, a tak dotvárať atmosféru kúpeľného mesta.“


Premiérové odskúšanie kúpeľného Sandor vozíka sprevádzali aj ľudové tance v podaní detského folklórneho súboru Krakovanček a folklórneho súboru Máj. Prítomným hosťom v hoteli zahral niekoľko skladieb klavírny virtuóz Richard Rikkon. Niekoľko piesní zo svojho repertoára zaspievala aj Katka Hasprová.
https://www.youtube.com/watch?v=WnqhkmtgQ0E

https://www.youtube.com/watch?v=VNgqNowLAM0


Daniela Miháliková na záver dopĺňa: „Predstavujem si, že využívanie infanteristického vozíka môže odštartovať novú tradíciu pri svadobných obradoch. Každá nevesta určite túži, aby si ju manžel vlastnoručne odviezol buď k oltáru či od oltára.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava