Kríza: Príjmy mesta klesajú!

  • Spravodajstvo
  • 7. júla 2009, 08:51
  • Autor:Michal Petruška

Desiaty bod rokovania júlového mestského zastupiteľstva bol nepochybne jedným z najdeprimujúcejších. Pri vyhodnotení plnenia rozpočtu mesta za prvý polrok sa totiž poslanci z úst primátora R. Cicutta dozvedeli, že odhad výpadku tohtoročných príjmov bude na úrovni 1,2 milióna eur, teda viac ako 36 miliónov korún.

„Hoci sme rozpočet na rok 2009 pripravovali opatrne, už teraz sme v prepade oproti tomuto plánu a očakávania nenaplníme,“ informoval poslancov primátor. Na výpadku má najväčší podiel nižší výber dane z príjmu fyzických osôb ale pokles daní za ubytovanie a skutočnosť, že mestu sa zrejme nepodarí predať nehnuteľný majetok, ktorý plánovalo – objekt bývalého „Zväzarmu“ pri letisku.
Pri odhadovanom vývoji bude mať mesto problém so zabezpečením základných funkcií, ktoré musí plniť zo zákona. Radnica preto pozastavila aj dve investične akcie, ktoré by mali ušetriť približne 664 tis. eur (20 miliónov korún.) Ide o projekt revitalizácie potoku Dubová v úseku Veterná – Lodenica 332 tis. eur (10 mil. Sk) a tiež projekt rekonštrukcie križovatky ulíc Žilinská, Dičova, Vodárenská a Mojmírova 265 tis. (8 mil. Sk).
Primátor tiež podľa vlastných slov uvažoval o obmedzení premávky autobusov mestskej hromadne dopravy, čo by ušetrilo asi 2,5 mil. korún, no nakoniec sa pre tento krok nerozhodol. „Cez prázdniny autobusmi síce menej cestujú študenti a žiaci, no zase starí ľudia potrebujú cestovať aj v lete, takže k tomuto obmedzeniu sme nepristúpili. Rozhodovanie však nebolo ľahké, pretože tiež ide o službu, ktorú potrebujeme dotovať.“ Šetrenie sa dotklo aj približne šesťsto zamestnancov mesta, jeho organizácií a tiež učiteľov či poslancov, ktorí tento rok nedostanú pôvodne plánované odmeny.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav