Česká maľba sršala charizmou a umením

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. júla 2009, 08:02
  • Autor:Adriana Drahovská

Na vernisáži Českej maľby 2009 trojice mladých výtvarníkov Aleny Anderlovej, Martina Salajku a Igora Grimmicha sa vo štvrtok 25. júna večer v piešťanskej Fontáne stretlo niekoľko charizmatických osobností od našich západných susedov.

Okrem umenia priniesli so sebou aj príslovečný český humor a pohodu. Výstavu oficiálne otvoril veľvyslanec Českej republiky na Slovensku – Vladimír Galuška a „posťažoval sa" na veľké množstvo spoločných akcií Čechov a Slovákov, ktoré slávnostne otvára. Zároveň zobral vietor z plachiet riaditeľke nášho kultúrneho strediska Marte Jurčovej, pretože predstavil prítomným väčšinu hostí.
Aj kurátor podujatia, akademický maliar Antonín Střížek, u ktorého mladí absolventi Akadémie výtvarných umení v Prahe študovali maľbu, sa účastníkom vernisáže prihovoril trochu netradične. Najskôr spomenul, ako na univerzite vyberajú talenty a uviedol tiež, že titul akademický maliar zodpovedá dnešnému magistrovi umenia. Potom priamo na obrazoch vysvetlil videnie umelca a rozdiel v spracovaní témy pri maľbe akrylom alebo olejom. Výklad A. Střížka ocenil aj muzikant Ivan Hlas, ktorý spolu so svojím kolegom Norbim Kovácsom tvorili hudobnú zložku večera: „Bol som už na mnohých vernisážach, ale takúto som ešte nezažil!"
Všetci traja mladí výtvarníci sa zhodli na tom, že maľba im vyhovuje naturelom. „Netreba pri tom veľmi rozmýšľať," zasmial sa Igor Grimmich. „Na rozdiel od súčasného konceptuálneho umenia – inštalácií rôznych predmetov, my by sme chceli, aby naše obrazy boli zrozumiteľné aj pre iných," doplnil Martin Salajka. Maľovanie a kreslenie zhodnotili ako prirodzenú záležitosť, a tak sa vyvíjala aj ich cesta k tomu, aby svoje videnie sveta preniesli štetcom na plátno. Viacerých návštevníkov zaujal obraz Letná pohoda od Aleny Anderlovej, na ktorom sedia zajačikovia v prírodnom kine. „Má perfektnú atmosféru," ocenil ho jeden z nich. Alenu k namaľovaniu inšpirovalo letné kino v Klatovoch, kde často chodievala. „Na maľbe ma priťahuje to spojenie ruky a mozgu, baví ma kombinácia rutiny a myslenia. Keď mám nejakú myšlienku, nepotrebujem k tomu žiadne video alebo špeciálne nástroje."
Štvrtková pohoda pokračovala aj večer o ôsmej na terase Kursalonu, kde trio autora piesní z filmu Šakalí léta predviedlo svoje vystúpenie. Ivan Hlas spolu s Norbim Kovácsom a Olinom Nejezchlebom tak majstrovsky „vyšívali" na svojich nástrojoch, že si vyslúžili obdivný piskot a potlesk návštevníkov, ktorí odchádzali s rock’n’rollovým rytmom v hlave.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek