Veriacich pokropil na Kostolci dážď

  • Spravodajstvo
  • 6. júla 2009, 11:10
  • Autor:Michal Petruška

AKTUALIZOVANÉ
Veriaci z Piešťan a okolitých dedín sa v nedeľu na sviatok svätých Cyrila a Metoda aj tento rok stretli na Kostolci nad obcou Ducové, aby si pripomenuli odkaz týchto solúnskych bratov, našich vierozvestcov.

Počas úvodného príhovoru riaditeľa piešťanského balneologického múzea Vladimíra Krupu začalo slnko ustupovať oblakom a  pri slovách o súčasnom stave starovekého hradiska z čias Veľkomoravskej ríše, sa obloha zatiahla. Rovnako ako je momentálne zatiahnuté nad možnosťou obnovy kolovej ohrady, ktorú stále ničí chrobák zlatoň.
Neskôr, počas bohoslužby sa rozpršalo a tak som bol rád, že sme sa stihli porozprávať s V. Krupom ešte pred začiatkom omše. „Oproti minulému roku je súčasný stav horší možno aj o 70 percent,“ hovorí riaditeľ Balneologického múzea. „ V marci sme sa tu na Kostolci stretli spolu s riaditeľkou krajského pamiatkového úradu v Trnave Gabrielou Kvetanovou a zástupcom rímsko-katolíckej cirkvi ako vlastníka pamiatky, aby sme sa dohodli na ďalšom postupe pri záchrane pamiatky. Ako správcovia pamiatky sme zaslali trnavskému arcibiskupskému úradu podklady, ktoré potreboval, no v júni sme dostali list s informáciou, že pre personálne zmeny na poste arcibiskupa musíme počkať,“ hovorí V. Krupa.
Moravianska farnosť podala na ministerstvo kultúry aj niekoľko žiadosti o granty,  zatiaľ však neúspešne. Z nich chceli financovať zameranie rotundy, vytvorenie geometrického plánu a oprava jej základov. Aj vďaka tomuto neúspechu považuje V. Krupa za najreálnejšiu cestu k obnove Kostolca prevod vlastníctva pamiatky z moravianskej farnosti na arcibiskupstvo.
„Arcibiskupstvo má zrejme väčšie finančné aj materiálne možnosti na jej obnovu,“ myslí si. Úspešnou pri podaní grantu, ktorý Kostolcu pomôže, bola zatiaľ iba obec Ducové, ktorá získala od Trnavského samosprávneho kraja 1000 eur. „Za tieto peniaze osadíme nové informačné tabule,“ hovorí starostka Ducového Mária Koláriková. „ Texty a ich preklad do nemčiny a angličtiny zabezpečí Balneologické múzeum.“  Na tabuliach by mali byť aj fotografie a informácie o flóre lokality od Františka Baču.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava