Najobľúbenejším svätcom bol Florián

  • Spravodajstvo
  • 6. júla 2009, 08:13
  • Autor:Igor Paulech

Desiatky sakrálnych pamiatok z depozitov, zobrazujúcich svätcov a svätice, sprístupnilo návštevníkom piešťanské Balneologické múzeum. Výstavu Ora pro nobis – modli sa za nás, ktorú zostavili etnologička Jarmila Hluchová a historik Andrej Bolerázsky, otvorili minulý štvrtok vo Vile dr.Lisku.

Dvojica zostavovateľov sa snažila okrem iného aj zmapovať sochy a rôzne vyobrazenia svätých, nachádzajúcich sa v obciach piešťanského okresu. „Časť výstavy venujeme sochám, ktoré sú v intravilánoch a extravilánoch obcí,“ hovorí Jarmila Hluchová.
Dodnes poznáme približne 4300 kresťanských svätcov a svätíc. Niektorí sa stali patrónmi miest a obcí. S rôznymi zobrazeniami svätých sa môžeme stretnúť nielen na maliarskom plátne, ale aj na predmetoch bežného života. Často sú spomínaní aj v pranostikách a porekadlách.
Pri prechádzke po obciach piešťanského okresu by sme podľa J. Hluchovej našli najviac portrétov a sôch svätého Floriána. Patróna požiarnikov a ochrancu pred ohňom si ľudia bežne dávali do výklenkov na domoch.
„Svätcov môžeme označiť aj za vizionárov, mystikov, či ochrancov viery. S istotou môžeme povedať, že boli neoddeliteľnou súčasťou každodenného života našich predkov,“ dodáva na záver etnologička Balneologického múzea.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel