Sisa Sklovská spievala aj po starosloviensky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. júla 2009, 12:31
  • Autor:ip/vd

Medzi účinkujúcimi, ktorí Piešťancom pripravili nevšedný večer vo štvrtok 2.júla v Dome umenia, bola aj speváčka Sisa Sklovská. Po Matúšovi Čákovi sa v našom meste predstavila v ďalšom projekte Ľubomíra Horňáka – v Scénickom oratóriu Cyril a Metod.

Jeho vynikajúca predpremiéra v našom stánku kultúry dávala tušiť, že sobotná premiéra na Hviezdoslavovom námestí bude veľkolepou oslavou slovanstva. A my, Slováci si takto uctíme dvoch učencov – svätcov, ktorých pamiatku slávime 5. júla.  
Prezraďte nám, či účinkovanie v opere Matúš Čák Trenčiansky, ovplyvnilo vašu účasť na projekte Scénického oratória Cyril a Metod.
Nie, nebolo to spojené. Ľubo Horňák, autor hudby, keď sme robili Matúša, mi povedal, že pripravuje projekt Cyril a Metod a bol by rád, keby som v ňom účinkovala. Za krátky čas, pretože Ľubo je jeden zázračný človek, mal napísané toto dielo.  Tie skladby sa mi zapáčili, a rozhodla som sa, že do toho pôjdem. Príprava aj nacvičovanie išli veľmi rýchlo. Našťastie pre nás, nie je predstavenie scénicky spracované. Dá sa povedať, že dnes na skúške sme sa ako účinkujúci v podstate videli prvýkrát. 
Znovu ste na jednom pódiu s Dušanom Vitázkom. Ako vás ovplyvnila predošlá spolupráca?
Dušan, nooo tak to je jasné. (smiech) Stačí, keď sa na seba pozrieme a vieme, čo si ten druhý myslí. Som veľmi rada, že Ľubo nám napísal krásny duet. Je veľmi zvláštny, pretože my dvaja v tomto predstavení spievame rock a ďalší naši kolegovia sú operní speváci.
Premieru odohráte v Bratislave pod holým nebom.
Veľmi sa na to tešíme, pretože na Hviezdoslavovom námestí to bude mať neskutočnú atmosféru. Všetko to osvetlenie, ľudia – myslím si, že tí, čo sa prídu pozrieť,  nebudú ľutovať.
V predstavení odzneli skladby v slovenčine, modlitby v latinčine a ďalšie zaujímavé moderne spracované aranžmány opisujúce život slovanských vierozvestov.
Spievali sme aj starosloviensky. Ľubo vie, že pre mňa môže písať skladby v akejkoľvek tónine, hocičo. Čím ťažšie, tým ma to viac baví.
Čo vás čaká v najbližších týždňoch, aké máte plány? Pokračujete aj v účinkovaní v rockovej opere Matúš Čák Trenčiansky?
Matúča Čáka budeme teraz hrať na hrade Strečno. Myslím si, že to bude veľmi zaujímavé. Cez leto ma čaká veľa koncertov. Teraz mi vyšlo úplne nové CD, s názvom Kouzlem spoutaná. Na tomto albume som spolupracovala so Slovenským rozhlasom a z muzikantmi ako je napríklad Ďuro Bartoš a hlavne celé to spojil Peter Breiner. Spoločne sme vymysleli projekt, upravili sme lajtmotívy z klasiky do úplne iného štýlu a všetkých trinásť skladieb bravúrne otextoval Pavel Vrba.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel