Cyril a Metod sa ku mne tichučko vkradli

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. júla 2009, 12:30
  • Autor:Igor Paulech

Projekt z pera Daniela Heviera a Ľubomíra Horňáka si zobral na mušku život a diela dvoch mužov, ktorí sa do histórie slovanských národov zapísali veľkými písmenami.

Predpremiéru originálneho diela – Scénického oratória Cyril a Metod pri príležitosti sviatku týchto svätých uviedol vo štvrtok 2.júla piešťanský Dom umenia. Porozprávali sme s autorom hudby, Ľubošom Horňákom, ktorý skomponoval hudbu aj pre rockovú operu o ďalšej osobnosti našich dejín, s názvom Matúš Čák Trenčiansky.  
Matúš Čák Trenčiansky vraj „ vykopol u vás dvere“. Ako sa začalo dielo o Cyrilovi a Metodovi?
Cyril a Metod cez tie dvere potichučky vkradli.  Tak, ako sa na správne oratórium patrí. Nerobili krik, ale obsadili u mňa poriadny kus miestnosti. Príprava bola krátka, no o to náročnejšia. Najťažšie bolo zladiť klasické nástroje s rockovými a operný spev s rockovým. Už teraz rozmýšľam nad ďalším projektom, ktorý by zavŕšil túto slovanskú trilógiu. No zatiaľ vám neprezradím o čo ide.
Prípravu libreta mal na starosti Daniel Hevier.  Ako hodnotíte vašu spoluprácu?
S Danielom sa mi spolupracovalo veľmi dobre. Keď sme sa úplne na začiatku stretli, sám sa priznal, že s podobnou myšlienkou sa hrá už niekoľko rokov. Myslím si, že toto stretnutie zariadil sám osud, že sa to malo presne takto stať. V minulosti som s Danom urobil jeden či dva texty, no musím  priznať, že pri tomto projekte bola naša spolupráca absolútne bezproblémová. Statočne znášal všetky požiadavky vymýšľajúcich autorov.
Zaspomínali by ste si aj na prípravu – texty a hľadanie informácií o Cyrilovi a Metodovi? Kto vám s touto časťou zostavovania oratória pomáhal?
Veľmi mi pomohol slovenský historik, profesor Matúš Kučera. Je to jeden veľký človek. On mi dal literatúru a odporučil mi, kde mám hľadať. Volal som aj svojim spolužiakom, kamarátom, ktorí študovali teológiu. Tí mi odporučili rôzne zdroje, literatúru cyrilo-metodskej tradície, či už z katolíckeho alebo protestantského prostredia.
Medzi účinkujúcimi sme videli aj tváre z Matúša Čáka Trenčianskeho. Padol na týchto hercov – spevákov prvý žreb aj pre oratórium?
Tých žrebov bolo niekoľko, ale so Sisou Sklovskou a Dušanom Vitázkom som od začiatku rátal. Počítal som takisto aj s Dušanom Jariabkom. Veľmi dobre sa mi s nimi spolupracuje na Matúšovi. Následne sme prichádzali k ďalším menám, napríklad Otokar Klein, ktorý dnešok statočne ustál,  hoci mal vysoké horúčky. Takisto musím spomenúť Moniku Fabiánovú a Katku Štúrovú. Celé toto obsadenie vychádzalo z toho, že sme znovu chceli urobiť prepojenie klasického – operného sveta s rockovým žánrom.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín