Historické pohľadnice krstili bahnom

  • Spravodajstvo
  • 30. júna 2009, 10:18
  • Autor:vd/tasr

Novú reprezentačnú publikáciu s názvom Piešťany v zrkadle historických pohľadníc zostavil zberateľ Alexander Urminský. Texty pochádzajú z pera riaditeľa Balneologického múzea Vladimíra Krúpu.

Nachádza sa v nej  viac  ako 330 dobových pohľadov na najznámejšie slovenské kúpele v čase, keď ich slávu budovala rodina Winterovcov.  Alexander Urminský vybral do knihy najzaujímavejšie zo zbierky viac ako dvoch tisícok čiernobielych  a farebných fotografií, litografií i kresieb z obdobia rokov 1895 až 1945.
Titul vydalo Balneologické múzeum v Piešťanoch, piešťanským liečivým bahnom ho pokrstil minulý piatok primátor Remo Cicutto a riaditeľ kúpeľov Klaus Pilz, ktorý šedú masu miešal v drevenej kadi obrovskou varechou.

Zlatá éra kúpeľov aj pohľadníc
Podnikavý Alexander Winter vedel, že pohľadnice sú malí  farební poslovia, ktorí sa rozletia do celého sveta a tak roznesú chýr o tunajšej liečivej vode, bahne, ale aj o dianí v kúpeľoch. Považoval ich za najlepšiu a najlacnejšiu reklamu. To ešte netušil, že práve pohľadnice z čias najväčšej prosperity kúpeľov budú v nasledujúcom storočí  jadrom ďalšej  reklamy nášho mesta. 

 

 


 „Zlatá éra pohľadnice sa šťastne stretla so zlatými rokmi piešťanských kúpeľov,“ povedal Urminský na krste knihy v  kúpeľnom dome Thermia Palace.  Podľa Urminského Piešťany patria do štvorice lokalít na Slovensku, z ktorých bolo vydaných najviac pohľadníc. „Hneď za Bratislavou, Tatrami a Košicami, a pritom nie sú zďaleka také veľké,“ povedal zberateľ , ktorý si niekoľko kusov pohľadníc požičal do knihy aj od kolegov z miestneho Klubu filatelistov Petra Bartoša, Pavla Jurkiewicza, Vojtecha Benka a Milana Vanča. Prispelo aj Balneologické múzeum a jeho riaditeľ Vladimír Krupa spolupracoval aj na sprievodných textoch, ktoré vyšli aj v nemeckej a anglickej mutácii.
Nemí svedkovia vývoja
Tvorcovia publikácie sa poďakovali aj  Vojtechovi  Andrelemu, ktorý, ak by sa  ich reprezentatívnej publikácie dožil, iste by sa veľmi tešil.  „Ďakujem mu za všetky informácie, ktoré som od neho získal, pretože ja nie som rodený Piešťanec , pochádzam z Veľkých Ripnian a Vojtech Anderle –  to bola živá kronika Piešťan, vedel o nich viac ako ktokoľvek z nás,“ podotkol A. Urminský.  


Na pohľadniciach v knihe možno sledovať vývoj,  ako sa z malej dediny stáva centrum kúpeľníctva i spoločenského života. Vidno stavbu najkrajších hotelov a víl, ale tiež premenu dreveného mosta na známy Kolonádový  so sochou barlolámača, kúpalisko Eva, golfové ihrisko, ktoré v Piešťanoch po rokoch obnovili, či miestnych ľudí, ťahajúcich malé rikše s kúpeľnými hosťami-infanteristov.
Na túto tradíciu chcú naviazať v hoteli Sandor Pavillon , ktorý  na 7. júla pripravili prezentáciu  kúpeľného „Sandor vozíka“.
„Ľutujem, že sa do knihy nedali zaradiť aj zadné strany pozdravov z Piešťan do celého sveta. Vypovedajú totiž veľa o celom spektre vtedajšieho života – meste, počasí,  móde, slávnych ľuďoch, o ktorých tu nebola nikdy núdza, o liečení, cenách i službách,“ konštatoval zostavovateľ Alexander Urminský.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav