Česká maľba sršala umením a charizmou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. júna 2009, 16:21
  • Autor:A.Drahovská

Na vernisáži Českej maľby 2009 trojice mladých výtvarníkov Aleny Anderlovej, Martina Salajku a Igora Grimmicha sa vo štvrtok 25.júna večer v piešťanskej Fontáne stretlo niekoľko charizmatických osobností od našich západných susedov.

Priniesli sem okrem umenia aj príslovečný český humor a pohodu. Výstavu oficiálne otvoril veľvyslanec Českej republiky na Slovensku – Vladimír Galuška a „posťažoval sa“ na veľké množstvo spoločných akcií Čechov a Slovákov, ktoré slávnostne otvára. Zároveň zobral vietor z plachiet riaditeľke nášho kultúrneho strediska Marte Jurčovej, pretože predstavil prítomným väčšinu hostí.
Aj kurátor podujatia akademický maliar Antonín Střížek, u ktorého mladí absolventi Akadémie výtvarných umení v Prahe študovali maľbu, sa účastníkom vernisáže prihovoril trochu netradične.
Najskôr spomenul, ako na univerzite vyberajú naozajstné talenty z prihlásených študentov a uviedol tiež, že titul akademický maliar zodpovedá dnešnému magistrovi umenia.
Potom priamo na obrazoch jednotlivých autorov vysvetlil zúčastneným videnie umelca, ktorý používa akrylové alebo olejové farby. Výklad A. Střížka ocenil aj muzikant Ivan Hlas, ktorý spolu so svojím kolegom Norbim Kovácsom tvorili hudobnú zložku večera: „Bol som už na mnohých vernisážach, ale takúto som ešte nezažil!"
Česká pohoda pokračovala aj večer o ôsmej na terase Kursalonu, kde trio autora piesní z filmu Šakalí léta predviedlo ďalšie charizmatické vystúpenie. Ivan Hlas spolu s Norbim Kovácsom a Olinom Nejezchlebom tak majstrovsky „vyšívali“ na svojich nástrojoch, že si vyslúžili obdivný piskot a potlesk návštevníkov, ktorí odchádzali nôtiac si Hlasovu Rokn rollovú modlitbu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava