Rady spotrebiteľom (2): DIGITÁLNE ZÁŽITKY

  • Nezaradené
  • 24. júna 2009, 09:33
  • Autor:Zuzana Hlúchová

Čas letných rodinných dovoleniek, opekačiek, výletov a stanovačiek sa nezadržateľne blíži. Aby ste o prchavé zážitky či výnimočné okamihy neprišli a mohli si ich pripomenúť prakticky kedykoľvek, zoberte so sebou aj kameru či fotoaparát.

Niektoré momenty sú neopakovateľné, no spomienky zachytené v digitálnej forme sú uchované takmer navždy. Rodinné oslavy či prvé kroky vašich detí môžu jednoducho zostať vryté nielen vo vašej pamäti, ale aj v pamäti fotoaparátu či kamery.
Zo zážitku spomienka
Pamätáte si ešte na klasické fotoaparáty zaznamenávajúce obraz na filmový pás? Pri ich používaní ste si museli dobre rozmyslieť, kedy je ten správny čas stlačiť spúšť. Odfotený záber sa už nedal vymazať, prezrieť pred vyvolaním alebo dokonca priblížiť. Pred niekoľkými rokmi však spôsobil revolúciu na trhu s elektronikou vynález digitálnych fotoaparátov. Úspech mali predurčený. Spájajú v sebe všetko, čo amatér aj profesionál potrebuje na zachytenie zaujímavého okamihu – presnosť, spoľahlivosť, rýchlosť, flexibilitu.
Nesmiernou výhodou je jednoduché technické spracovanie záberov. Fotografia je v digitálnej forme, s vysokým rozlíšením, a tak sa o svoje zážitky môžete podeliť prakticky okamžite prostredníctvom e-mailu alebo webu s kýmkoľvek, nemusíte čakať na vyvolanie filmu či zhotovenie fotografií. Jednoducho fotoaparát pripojíte k počítaču s digitálnym vstupom a pomocou programu môžete fotky upravovať, zmenšovať, retušovať alebo ich zmeniť na originálne pohľadnice pridaním textu.
Vždy a všade
Digitálne kompaktné fotoaparáty patria k najpredávanejším modelom. Na amatérske zachytenie zážitkov sú ako stvorené. Rozmerovo aj cenovo sú nenáročné, už za 59,90 € (1 804,55 Sk) vám môže do kabelky či vrecka pribudnúť spoľahlivý spoločník na cesty, pomocou ktorého si odnesiete aj tie najneočakávanejšie zážitky v digitálnej podobe. Jeho obsluhu zvládne aj úplný amatér, bez obáv ho môžete zveriť aj dieťaťu, pretože všetky pohyblivé časti sú ukryté v pevnom a odolnom kryte. Niektoré modely sú vybavené ochranou proti vode, pádom a nárazom. Výrobcovia ich obalili do odolného kovového plášťa, pribudli gumené absorbenty otrasov a tesnenia odolné voči hmle, rose či snehu.
Na manuálne zaostrovanie, nastavenie clony či závierky však môžete u kompaktov zabudnúť. Vybrať si môžete len z automatického režimu snímania, kde fotenie ovládate iba zapnutím či vypnutím blesku, priblížením a stlačením spúšte alebo poloautomatického režimu, pri ktorom môžete navyše nastaviť vyváženie bielej farby či citlivosť. Niektoré mo-dely sú vybavené aj zábavnými funkciami. Spúšť cvakne napríklad až keď zaznamená váš úsmev alebo prednostne ostrí na tváre vašich detí.
Zrkadlový svet
Profesionálne fotografie, pri ktorých môže naplno vyniknúť vaša kreativita a fantázia, keď nie ste limitovaní nastavením fotoaparátu a všetko si určujete sami… Hovoríme o digitálnych zrkadlovkách. S vymeniteľnými objektívmi, viacnásobným optickým zoomom, dokonalou schopnosťou zachytiť pohyb, športové výkony, manuálne doostriť aj v horších svetelných podmienkach, kde si už elektronika sama neporadí sú jednoducho neprekonateľné. Umožnia vám nastaviť si ohniskovú vzdialenosť, citlivosť či clonu podľa aktuálnych podmienok, a vytvoriť tak dokonalú fotografiu s fantastickým rozlíšením. Pohybujú sa vo vyšších cenových hladinách, ak však túžite po profesionálnych záberoch a vo fotografovaní sa vyžívate, oplatí sa investovať do kúpy digitálnej zrkadlovky.

Elektronická kronika
Sú chvíle, keď fotografia nestačí. Prvé slová vašich ratolestí, sfúkavanie sviečok na torte, poznávacie zájazdy… Statické zachytenie občas nedokáže presne vystihnúť atmosféru. Možnosťou, ako zážitok zachytiť čo najviac autenticky, je zaznamenať ho pomocou videokamery. V kvalitných elektropredajniach nájdete v ponuke obrovské množstvo rôznych typov kamier, s rozličnými technikami záznamu a veľkosťami pamäte.
Mini DV kamery, ktoré zachytávajú záznam na malé kazety a DVD kamery s vloženým DVD médiom dopĺňajú novšie modely s nahrávaním na pamäťové karty či priamo do pamäte videokamery. Pri posledných dvoch typoch si nemusíte robiť starosti s náhradnými nosičmi. Kamery využívajúce SD karty sú veľkosťou najmenšie, spoľahlivé, nenáročné na obsluhu a stále populárnejšie. SD karta ponúka pri minimálnych rozmeroch obrovskú kapacitu, bez problémov spolupracuje s počítačmi a je veľmi odolná.
Dĺžku záznamu môžete regulovať používaním kariet s rôznou kapacitou. Keď j ej kapacitu vyčerpáte, jednoducho záznam prenesiete do počítača a kartu môžete znova použiť. Vyhnete sa tak ďalším investíciám do náhradných médií. Najdlhší záznam bez nutnosti výmeny médií zaručuje HDD kamera, ktorá ukladá film priamo na svoj harddisk. Pri priemernej kvalite záznamu vám umožnia nahrať až 40 hodín , čo oceníte na hudobných festivaloch či zájazdoch, kde nemáte možnosť archivovať filmy okamžite do počítača. V predajniach s elektronikou kamery zakúpite už od 215,43 € (6490 Sk).
Kúpa fotoaparátu alebo videokamery je dlhodobejšia investícia, preto by ste mali zvážiť navštevovanie odborných predajní, kde sú ponúkané kvalitné značkové produkty a zabezpečený záručný aj pozáručný servis. Ak vás lacný neznačkový výrobok sklame na dovolenke v zahraničí či pri promóciách vášho potomka, neopakovateľné momenty vám predsa už nikto nenahradí…

Odborným garantom seriálu je spoločnosť DOMOSS.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel