MsP: Použitie zbrane

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. júna 2009, 21:02
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Aké sú podmienky nosenia a použitia zbrane príslušníkom mestskej polície, v akej situácii smie mestský policajt vytiahnuť pištoľ?

Zákon stručne hovorí, že mestskí policajti sú oprávnení nosiť pri pracovnej činnosti krátku guľovú zbraň. K tomu je potrebné dodať, že nemôže, samozrejme, ísť o akúkoľvek pracovnú činnosť, ale len takú, pri ktorej príslušník mestskej polície plní úlohy mestskej polície stanovené právnymi predpismi.
Prípady použitia nosenej zbrane sú striktne vymedzené určenými okolnosťami. Preto je policajt oprávnený použiť zbraň len v prípadoch nutnej obrany, v prípadoch krajnej núdze, a tiež aby odvrátil nebezpečný útok, ktorý ohrozuje chránený objekt alebo miesto, kde je vstup zakázaný, po márnej výzve, aby sa od útoku upustilo. Aby išlo nutnú obranu, musí príslušník MsP odvracať priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený trestným zákonom. O konanie v krajnej núdzi pôjde vtedy, ak mestský policajt odvracia nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému trestným zákonom.
Príslušník MsP je okrem toho oprávnený použiť úder zbraňou v prípade nutnej obrany spravidla v zápase s útočníkom, ak jeho odpor nemôže prekonať inak. Hrozbu zbraňou a varovný výstrel do vzduchu smie použiť v prípadoch, aby zaistil bezpečnosť inej osoby alebo vlastnej, ak vyzvaná osoba neupustí od útoku, útok bezprostredne hrozí, trvá alebo podľa všetkých okolností bude pokračovať. Ďalej aby obmedzil osobnú slobodu osobe, ak kladie aktívny odpor, zabránil ruvačke alebo inému hrubému správaniu, ktorým osoba porušuje verejný poriadok, zabránil násilnému vstupu do chráneného objektu či na miesta, kde je vstup zakázaný, a napokon zabránil úteku prenasledovanej osoby alebo stráženej osoby, ak jej má byť alebo bola obmedzená osobná sloboda.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek