Kompostáreň v Kanade môžu začať stavať

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. júna 2009, 21:04
  • Autor:vd

Mesto Piešťany môže začať stavať vodovod, kanalizáciu a nádrž na technologickú vodu pre kompostáreň v Kanade. Rozhodol o tom koncom mája Obvodný úrad životného prostredia v Piešťanoch. V kompostárni bude mesto spracovávať odpad zo zelene a z prípravy jedál tunajších bufetov, reštaurácií a hotelov. Prevádzka za 2,32 milióna eur (70 mil. korún) má stáť v záhradníctve na Vrbovskej ulici.

Podľa územného plánu je síce umiestnená v priemyselnej zóne, ale dosť nešťastne – v dotyku s obytnou štvrťou, len kúsok od hypermarketu Tesco a nového nákupného Family center. Obyvatelia proti neželanej prevádzke zostavili petíciu, no neuspeli. Mesto podľa nových eurozákonov kompostovať musí. Najlacnejšie a najlepšie na svojich pozemkoch. Staviteľ tvrdí, že životné prostredie v priemyselnej zóne nebude v dôsledku tejto stavby narušené.
„Ak sa tak nad tým zamyslím, prestávam mať ilúzie o tom, že v našej krajine ktosi počúva hlas ľudu, ktorý by mal byť hlasom Božím," rozčuľuje sa Ján Mayer z Vrbovskej ulice. „Podpísali sme petíciu proti stavbe, ktorá nám výrazne poškodí životné prostredie a znekvalitní bývanie, ale nik z príslušných orgánov, ba ani naši mestskí poslanci ju neakceptovali. Úradníci tvrdia, že tu nebude ani smrad, ani potkany, ani prach, hluk, znečistená voda. Rád by som im veril, no nie som včerajší. Ak by to malo byť tak, prečo si ju nepostavia pred vlastnými oknami?"
Petíciu zostavili a podpísali občania Piešťan, žijúci na sídlisku Nikola Teslu, ale pridali sa k nej aj obyvatelia priľahlých uličiek. Jedna z nich, Jana Orviská, vysvetľuje: „Nie sme proti kompostárni, sme len proti jej umiestneniu v Kanade. Neviem si totiž predstaviť, ako to bude vyzerať, keď zdroj pachu bude umiestnený priamo v obytnej štvrti. Prekvapilo ma konštatovanie, že žijeme v priemyselnej zóne, a tak by nám nemal prekážať. Podotýkam, že ľudia tu žili oveľa skôr, ako vznikla nejaká priemyselná zóna. A takisto majú právo na vyhovujúce bývanie. Myslím si, že keby v Kanade býval niekto z tých, ktorí o tom rozhodujú, všetko by bolo inak."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel