História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (14)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. júna 2009, 11:04
  • Autor:Michal Serbin

V prvej polovici 70. rokov sa vo Veľkej Británii objavil rockový štýl označovaný ako GLITTER. V USA bolo používané označenie GLAM rock. Jeho názov bol odvodený od trblietavých oblekov v ktorých interpreti vystupovali na koncertoch.

Typickým predstaviteľom tohto štýlu bol Gary Glitter, vl. m. Paul Gadd, nar. 8. 5. 1940 v Banbury, ktorý od konca 50. rokov vystupoval pod rôznymi pseudonymami. V roku 1971 prijal umelecké meno Gary Glitter. V roku 1973 so zmeneným výzorom a hudobnou orientáciou nahral piesne Do You Wanna Touch Me, Hello, Hello ľm Back Again a I Love You, Love Me Love, ktoré sa stali hitmi v britských disco kluboch a v rebríčku obsadili prvé a druhé miesto. S týmto hudobným štýlom vo svojej tvorbe koketovali aj David Bowie, Elton John, Slade alebo Roxy Music. V USA sa k predstaviteľom tohto štýlu zaradili Kiss alebo Alice Cooper.

https://www.youtube.com/watch?v=jxvetM7uqms

https://www.youtube.com/watch?v=AeZxRYXZ154


Na americkej hudobnej scéne sa začal používať termín AM rock zahrňujúci komerčnú rockovú tvorbu orientovanú na rozhlasové vysielanie na stredných vlnách kladúcu dôraz na singlovú produkciu stotožňujúcu sa s hitparádovými rebríčkami. Veľmi populárnym sa stal ADULT oriented rock A.O.R., čiže rocková hudba orientovaná na dospelých poslucháčov. Vyvinul sa v USA v polovici 70. rokov.
Zaujímavosťou je skutočnosť, že k priekopníkom je zaraďovaná britská pôvodne bluesová skupina Fleetwood Mac, ktorej členovia sa natrvalo usadili v USA. V roku 1974 zostavu doplnila dvojica Lindsey Buckingham a Stevie Nicks. Ich autorský prínos znamenal zmenu hudobnej orientácie skupiny. Príjemné melódie s lahodnými vokálnymi harmóniami sa objavili na albumoch Fleetwood Mac z roku 1975 a Rumours z roku 1977. Najmä druhý z nich skončil v USA i V. Británii na vrchole rebríčka a jeho celosvetový predaj prekročil 15 miliónov kusov. Vo Veľkej Británii zotrval v rebríčku do polovice 80. rokov. Obrovskými hitmi sa stali piesne Dont Stop a Dreams.

https://www.youtube.com/watch?v=YEi7GPkxfsE


Druhá z nich v júni 1977 skončila na vrchole rebríčka v USA. Americká hardrocková skupina Journey príchodom nového speváka Stevea Perryho v roku 1977 a nahraním albumu Infinity tiež zmenila svoju hudobnú orientáciu. Rovnako to platilo aj o skupine Foreigner, ktorej zakladateľ gitarista Mick Jones a hráč na bicie Dennis Elliot pochádzali z Londýna. V USA získali v 80. rokoch obrovskú popularitu najmä zásluhou pomalých piesni ako Waiting For AGirl Like You, ktorá sa stala miliónovým hitom a v rebríčku bola desať týždňov na druhom mieste. Ešte väčší úspech zaznamenala gospelom ovplyvnená I Want To Know What Love Is, ktorá v januári 1985 obsadila vrchol rebríčka v USA i Veľkej Británii.

https://www.youtube.com/watch?v=gz2cUX0CNA8


Do tejto kategórie sa zaradili americké súbory ako Kansas s miliónovým hitom v TOP 10 baladou Dust In The Wind z roku 1978, Styx s baladou Babe, ktorá v decembri 1979 zotrvala na vrchole dva týždne alebo REO Speedwagon s dvomi miliónovými hitmi na vrchole amerického rebríčka. V marci 1981 to bola Keep On Loving You a v marci 1985 Can’t Fight This Feeling, ktorých autorom bol spevák Kevin Cronin.
Ich album Hi Infinity vo februári 1981 vytlačil z vrcholu rebríčka Double Fantasy Johna Lennona a na vrchole zotrval 15 týždňov. K skupinám tejto rockovej orientácie sa zaradila Toto vytvorená štúdiovými hudobníkmi, ktorá v roku 1983 získala Grammy Awards v šiestich kategóriách za album Toto IV. Miliónovými hitmi sa stali piesne Africa a Rosanne. V roku 1986 slávila úspech s baladou Amanda skupina Boston, ktorej hlavou bol skladateľ, gitarista a hráč na klávesové nástroje Tom Scholtz.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel