TRNAVA: Letuška s chrípkou typu A (H1N1) leží v trnavskej nemocnici

  • Spravodajstvo
  • 22. júna 2009, 15:47
  • Autor:TASR, red

Trnava 22. júna (TASR) – Štvrtá pacientka s potvrdeným vírusom chrípky typu A (H1N1) je od piatka 19. júna hospitalizovaná na Infekčnej klinike Fakultnej nemocnice (FN) Trnava. Malo by ísť o občianku SR vo veku 24 rokov z Galanty, ktorá žije v Londýne a pracuje ako letuška. Deň pred hospitalizáciou sa vrátila na Slovensko a v piatok sa u nej prejavili príznaky ochorenia vo forme zvýšenej teploty a respiračných problémov. V rámci výkonu svojho povolania navštívila v uplynulom týždni viac krajín.

"Bola v Škótsku, Írsku, Španielsku i Taliansku," uviedla dnes na brífingu venovanom tomuto prípadu epidemiologička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave Miriam Ondicová. Dodala, že od objavenia príznakov prišla pacientka do styku so štyrmi členmi svojej rodiny a potom zhruba s dvadsiatkou pracovníkov na infekčnej klinike. "Všetci sú teraz pod lekárskym dohľadom a dostali upozornenie, čo robiť," informovala Ondicová. Sledovaní budú do maximálnej inkubačnej doby ôsmich dní.      
Podľa slov primárky infekčnej kliniky Márie Soľavovej chod zariadenia sa podriadil prípadu výskytu chrípky typu A (H1N1). "Pacientka je úplne izolovaná, prostredie je ožarované a dezinfikované," povedala. Akékoľvek návštevy na klinike sú zakázané. Ak sa nevyskytnú komplikácie, mladá žena by mohla byť z nemocnice prepustená v piatok 26. alebo v sobotu 27. júna.      
Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného je v súčasnosti 51.702 potvrdených prípadov novej chrípky typu A (H1N1) a 229 úmrtí na toto ochorenie v 98 krajinách sveta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava