Trenčín znovu zažije pohodovú atmosféru

  • Spravodajstvo
  • 19. júna 2009, 09:00
  • Autor:Mário Gešvantner, red

Pohoda sa uskutoční už tradične na trenčianskom letisku tretí júlový víkend. Organizátori veria, že v poradí už 13. ročník bude rovnako úspešný ako tie predošlé.

Pohoda, gitary, folk a rock
V histórii festivalu Bažant Pohoda si už zahralo veľa silných mien z gitarovej scény a nebudú chýbať ani tento rok.
Prezývka Krstná mama punku, členka Siene slávy rock and rollu, držiteľka francúzskeho Radu pre umenie a vzdelanie – Patti Smith je jednoducho legenda. Jej hit Because the Night z albumu Easter prerobilo množstvo interpretov a poznajú ho hádam všetky generácie poslucháčov.
Výbornou koncertnou skupinou sú škótski Travis. Kapela, ktorá má za sebou šesť albumov, získala dvakrát Brit Awards pre najlepšiu skupinu roka. Travis hrajú už takmer dve dekády, od roku 1997, kedy vydali prvý album Good Feelings. V Trenčíne vystúpia na hlavnom Bažant stagei.
Medzi najžiadanejšie súčasné kapely z Ostrovov patrí Dananananaykroyd. Glasgowské sexteto vydalo tento rok debutový album Hey Everyone!. Britské objavy Does it Offend You, Yeah?, new raveoví Klaxons a Hadouken! alebo duo The Ting Tings, ktoré napriek súčasnému zvuku pripomína legendárnu párty skupinu B 52´s. „Ľudia nachádzajú v našich pesničkách detské popevky a spievať s nami ich môže hocikto.“ kto povedal?
Dobre počúvať, ale aj príjemne pozerať sa bude dať na koncerte kvarteta The She Creatures. Štyri dievčatá v žiarivých modrých parochniach a kozmických kostýmoch strihnú garage rock so soulom a všetkým divákom sľubujú, že ich z O2 Arény unesú na inú planétu.
Silné bude aj zastúpenie gitaroviek zo Slovenska. Zoznam skupín je skutočne dlhý – Para, Slobodná Európa, Živé kvety, Tomáš Sloboda Sound Like This, Hex, The Swan Bride, YouCoco, Karol Mikloš, Kosa z nosa, The Uniques či Kasinos. Chýbať nebude ani sólový projekt gitarového mága Andreja Šebana.
Skupina Diego bude pokračovať v spolupráci s huslistkou Alenkou Kobzovou, naše Karpatské Chrbáty si pripravili výnimočný koncert s Art Music Orchestra.
Chýbať nebude ani world music
Medzi súčasnú špičku world music patria španielski Ojos de Brujo. Ich názov znie v preklade Oči čarodejníka a symbolicky načrtáva, o čo tejto pouličnej partičke okolo speváčky a textárky Mariny La Canillas ide. Je to síce flamenco, ale v takej magickej forme, akú vymyslí len málokto.
Absolútnou exotikou bude pre slovenského diváka vietnamská diva Huong Thanh. Dievčina z hudobnej rodiny zo Saigonu síce žije od svojich sedemnástich v Paríži, kde do seba vstrebáva najmä džez, ale aj ďalšie tóny súčasnej hudby, no jej prejav nestratil nič na ázijskej autenticite.
Ak Galliano patrí k európskym priekopníkom kudura, Portugalčania Buraka Som Sistema ho vo fúzii s divokou elektronikou doviedli takmer do dokonalosti, ich prejav je nespútanou smršťou s prvkami dnb, grime, dubstepu či dancehallu.
Alabama 3 hrá americkú hudbu, pritom však pochádzajú z londýnskeho Brixtonu. Ich country pomiešané nielen s acid housom je rovnako zaujímavé ako aj hravé a plné čierneho humoru.
Unikátny hudobno-tanečné predstavenie The Őrkő Gypsies from Transylvania zase predstaví popredný maďarský muzikant Istvan Papp, ktorý počas cesty po cigánskych osadách v rumunskej Transylvánii zozbieral tamojšie pôvodné piesne a tance a neskôr ich naštudoval spolu s Gasza Bandom.
Na Pohode nebude chýbať ani množstvo slovenského folklóru. Ľudovú hudbu z Horehronia a Podpoľania zahrá Vrchársky orchester, projekt Juraja Pecníka, v ktorom sa stretnú viacerí primáši z tohto hudobne fascinujúceho regiónu Slovenska. Ďalšími ľudovkami budú Muzička, Mišo Noga a jeho cimbálovka, ale aj trenčiansky detský folklórny súbor Kornička.
Spomienky na Nežnú a jej hlasy
V novembri uplynie už dvadsať rokov od Nežnej revolúcie a organizátori festivalu Bažant Pohoda toto výročie vo svojom programe nemohli opomenúť. Aj preto vystúpi na festivale Marta Kubišová, speváčka, ktorú možno označiť za jeden zo symbolov odporu proti komunistickému režimu. Kubišová bola v roku 1968 na vrchole československej hudobnej scény, no odmietla sa podvoliť totalitnému nátlaku, kvôli čomu nemohla dvadsať rokov verejne vystupovať. Jej Modlitba pre Martu sa stala nielen symbolom národného odporu počas Pražskej jari 1968 a následnej okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy, ale o dve desaťročia aj nepísanou hymnou Nežnej revolúcie.
Predstaví sa aj pesničkár Vlasta Třešňák s jeho nenapodobiteľným expresionálnym prejavom. Hovorí sa o ňom ako o Hrabalovi folku, jeho debut Zeměměřič označil známy hudobný kritik Jiří Černý za tretí medzník českého folku – po albume Bratříčku od Karla Kryla a Mertových Baladách.
O časoch minulých by vedel rozprávať aj Mikoláš Chadima, frontman skupiny MCH Band. Na hudobnej scéne sa po prvý raz objavil už v roku 1969, za sebou má mnoho projektov, napríklad vysokooceňovaný Extempore. V roku 1982 založil MCH Band, s ktorým funguje až dodnes.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila