Vánok odveje Pánov Bratov do Francúzska

  • Spravodajstvo / Región
  • 16. júna 2009, 09:11
  • Autor:vd

Vo vrbovskej Kruhovke to najskôr minulý piatok vyzeralo tak, že sľubovaný festival Vrbovský vánok nielenže nezaduje, ale sa ani nenadýchne. O ôsmej večer mal Braňo Jobus predaných len sedemnásť vstupeniek.

„Nevadí, urobíme si malý súkromný koncert," mávol rukou usporiadateľ a asi po hodine márneho čakania dal pokyn talianskym priateľom z kapely Skvartet, aby začali. Tí spustili prudký a hlasný džez-rock. Do Kruhovky prilákal mladých Vrbovčanov, ktorí začuli, že v mestečku pod šikmou vežou sa čosi deje.
Po Talianoch sa počet ľudí v sále zväčšil, takže pri hymne Kriaku, ktorej zástavu vztyčoval minerál Andrej Jobus, sa z hľadiska ozýval už mohutnejší potlesk, piskot aj pokriky.
Obecenstvo po prvýkrát počulo verziu hymny, ktorú naspievala operná speváčka Petra Breče z Vrbového v sprievode originálneho sláčikového orchestra. Na svoje nové cédečko ju nahrali Karpatské Chrbáty. Piatkový koncert ale patril najmä priemyselnému folklóru Vrbovských víťazov v podaní bratov Jobusovcov a ich originálnym nástrojom – Kravičke Mozgocucke, Hajzlu, Bandaske B1, MEGAONEMA – Maďarským elektrickým gajdám od neznámeho Maďara.
Bratia hrali aj slaďák – Rozpoviem vám jednu pikošku, pri ktorom Braňo rozoznieval chvením Bezpečnostnú tabuľku a Andrej dúchal do Ropovodu Družba.
Najväčší úspech však zožali pri zvuku izolepy, ktorú Pán Brat odlepoval z kotúča tri centimetre od mikrofónu. Síce hrala, ako keď vám škŕka v bruchu, no do taktu. Tento nástroj sa páčil nielen Talianom, ale aj Francúzom z kapely Myster Mobius. Mobius vystúpil so svojím ťažko definovateľným štýlom muziky na záver Vrbovského vánku.
Ich maďarský basgitarista sa nápadne podobal na Pištu Slabého. Víťazi ho dokonca aj pomenovali podľa lídra Borovienky. „Francúzovsme tak očarili, že nás pozvali aj na festival do ich krajiny, ideme tam po pražskom koncerte v nedeľu 21. júna," oznámil nám po vydarenom koncerte Andrej Jobus. Takže to, čo zo začiatku vyzeralo ako totálne fiasko, sa ako v Braňových Láskavých rozprávkach napokon skončilo happy endom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela