Ušetrite s nami (12): INVESTUJTE DO KVALITY/PRIPLATIŤ SA VYPLATÍ

  • Nezaradené
  • 16. júna 2009, 09:04
  • Autor:Zuzana Hlúchová

Predajní elektroniky je v poslednom čase ako húb po daždi. Nielen tie špecializované, ale aj supermarkety a obchodné domy s rozličným tovarom ponúkajú bielu a čiernu techniku či drobné spotrebiče vo výhodných cenách.

Investícia do akejkoľvek súčasti domácnosti by však nemala byť unáhleným krokom. To, čo spočiatku vyzerá ako šetrenie -že si vyberiete lacnejší výrobok, sa vám môže vypomstiť. Buď na výdavkoch na dovoz, či pri opravách.
Každý týždeň máme plné schránky reklamných letákov s rôznymi akciami. Zaujmú nás, predovšetkým keď ponúkajú to, čo si práve chystáme zakúpiť. Pri kúpe spotrebnej elektroniky by ste im však mali venovať zvýšenú pozornosť. Nie vždy to, čo je najlacnejšie, vám pomôže ušetriť. Napríklad letáky s ponukou bielej techniky.
Na obrázku vidíte dve práčky, na prvý pohľad sa veľmi nelíšia, iba značkou a pár maličkosťami. Cena je však prekvapujúco rozdielna? „Neznačkové" výrobky sú ponúkané často v nápadne výhodných akciách. Ak si však túto podozrivo nízku cenu rozrátate medzi použité súčiastky či technológie, zistíte, že tu niečo nehrá…
Platiť za značku sa oplatí
Sporíte si na dovolenku či na horšie časy a vyhýbate sa preto značkovým spotrebičom? Vo vyššej cene sa skrýva úsilie výrobcu ponúknuť vám to najlepšie. Renomované značky s vybudovaným menom sa na trhu pohybujú už niekoľko rokov. Spoznali jeho fungovanie, potreby zákazníkov, ale predovšetkým zistili, že stavať na kvalite sa oplatí. Predstavte si, že si kúpite značkovú chladničku. Je priestranná, tichá, so skvelým dizajnom a množstvom prídavných funkcií, ktoré vám uľahčujú jej obsluhu, ste s ňou nadmieru spokojní, slúži vám niekoľko rokov bez poruchy.
Tú istú značku teda z pochopiteľných dôvodov odporučíte aj svojim známym, tí zase svojim a tak ďalej až si v konečnom dôsledku výrobca vybuduje dobré meno a predajnosť jeho produktov ďalej stúpa. Ak by však použil nekvalitné súčiastky, nedal si záležať na dizajne či nevyvíjal nové technológie, chladničku by zákazník musel niekoľkokrát reklamovať, danú značku by pred priateľmi určite v dobrom nespomínal. Práve preto sa vyplatí investovať do značkových spotrebičov, aj keď nemáte dostatočnú hotovosť. V tom prípade vám pomôže splátkový predaj.
Menší výber, nižšia cena?
Každá značka ponúka široké portfólio svojich výrobkov. Je len na rozhodnutí predajcu, ktoré spotrebiče objedná a ponúkne zákazníkom. Niektoré elektropredajne fungujú na princípe diskontného predaja. Ponúkajú produkty, ktoré sú už na trhu dlhšiu dobu a majú tak výhodu nižších cien. Navyše, dopredu vyberú z každej značky iba niekoľko typov spotrebičov podľa svojich podmienok a tie ponúkajú vo výhodných akciách. Pre zákazníka to však znamená obmedzený výber.
O ostatných modeloch, ktoré sú pre slovenský trh rovnako dostupné, sa nemusíte nič dozvedieť. A ak by ste nástojili na ich objednaní, odhovorila by vás vysoká cena či dlhšia čakacia doba. Rovnako vás obíde možnosť vyberať si z noviniek. Každým dňom sa na pulty predajní dostávajú najmodernejšie spotrebiče, ktoré sú technologicky vyspelejšie ako ich starší kolegovia. Aj keď sú často drahšie, ponúkajú zákazníkom pohodlnejšiu obsluhu, lepší dizajn či množstvo nových funkcií.
Tieto predajne potom kompenzujú nízke ceny tovaru cez rôzne poplatky a iné výdavky. Napríklad od vás môžu požadovať desiatky eur za dovoz tovaru domov, čo v renomovaných predajniach už dnes získate zadarmo. Pri porovnávaní si netreba zabudnúť túto položku pripočítať k cene výrobku. Podobne aj menej zvučné značky, ktoré ponúkajú, môžu mať problémy so servisom pre nedostupnosť náhradných dielov alebo sa nebudú dať opraviť vôbec. Kríza na trhu tento stav určite nezlepší a riziko istoty kvalitného servisu u neznačkových výrobkov sa v blízkej dobe iba zvýši.
Neobmedzená ponuka
Protikladom diskontných elektro-predajní sú obchodné domy so širokou ponukou spotrebičov renomovaných značiek. Okrem kompletnej a aktuálnej ponuky vám garantujú záručný aj pozáručný servis, rozvoz tovaru i zapojenie spotrebiča úplne zadarmo, odvoz vášho starého spotrebiča je tiež v ich réžii. Vedia sa oprieť o výrobcom garantovanú dostupnosť náhradných dielov na ponúkané značky, čím zaručujú dlhú životnosť ponúkaných spotrebičov. Navyše nie ste limitovaní výberom predajne, kupujete skutočne to, čo vyhovuje vám a nemusíte robiť žiadne kompromisy.
Neradíme vám však kupovať len to najdrahšie. Aj renomované značky často ponúkajú svoje spotrebiče vo výhodných cenách. Aby ste ich dokázali spoľahlivo rozlíšiť od tých „neznačkových", nakupujte v serióznych elektropredajniach s odborným personálom a individuálnym prístupom k zákazníkom. Len tak si môžete byť istí, že neplytváte peniazmi za predražené značky, ale investujete do šetrenia.           
Odborným garantom seriálu je spoločnosť DOMOSS Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín