Trápia vás bolesti v nohách?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. júna 2009, 09:22
  • Autor:MUDr. Eva Jurgová, PhD.

Bolesti v dolných končatinách patria k tým zdravotným ťažkostiam, s ktorými sa pacienti obracajú na lekárov veľmi často. Môžu mať rôzne príčiny, rôzny charakter, ako aj rozličný priebeh. Môžeme ich rozdeliť na bolesti cievneho, nervovo-svalového a kĺbového pôvodu.

Pri bolestiach cievneho pôvodu ide buď o poškodenie artérií, čiže tepien v dolných končatinách, alebo o poruchy vén, teda žilového systému. Poškodenie tepien vzniká v dôsledku zachytávania cholesterolu na stene cievy a jej rozrušenia.
V ďalšom štádiu sa cholesterol ukladá do samotnej cievnej steny, ktorá zhrubne, vytvárajú sa v nej väzivové jazvy, sklerotizuje sa a zužuje. V dôsledku toho sa okysličovaná krv nedostáva do svalov dolných končatín, a vznikajú kruté bolesti v lýtkach. Sú charakteristické tým, že pri chôdzi sa zhoršujú a v pokoji ustupujú.
Pacient nevládze prejsť dlhší úsek, musí sa pre bolesť v nohách zastaviť a počkať, kým ustúpi. Príčinou býva jednak zvýšená hladina cholesterolu v krvi, ďalej týmto ochorením často trpia pacienti s cukrovkou a významnú úlohu pri jej vzniku zohráva genetická predispozícia, čiže dedičnosť. V liečbe pomáhajú periférne vasodilatanciá, ktoré predpisuje cievny lekár, zvyčajne po predchádzajúcom sonografickom vyšetrení ciev dolných končatín.
Žilové poškodenie sa prejavuje rozšírením žíl, čiže vznikom „kŕčových žíl", varixov. Bolesti v nohách majú pri tomto ochorení zo začiatku charakter pocitu ťažkých nôh, tupej bolesti a únavy v dolných končatinách. Neskôr sa pacienti sťažujú na kŕče a „trhanie" v lýtkach, ktoré neustupuje ani v pokoji, ba naopak, často vtedy vzniká.
K tomu sa pridáva opuch dolných končatín, vznikajú farebné škvrny na lýtkach a stehnách, charakteru ružových „metličiek", alebo nepravidelných pigmentových škvŕn. Samotné žily bývajú zhrubnuté, vystupujú na povrch, sú pokrútené, modro-fialovo sfarbené. Neliečené ochorenie spôsobuje vznik tzv. „bércových vredov", s ktorým sa dnes už, našťastie, stretáme iba zriedka. Pri vzniku varixov zohráva úlohu dedičnosť, sedavé zamestnanie, práca s preťažovaním dolných končatín.
U niektorých mladých žien vznikajú v tehotenstve a hlavne po opakovaných pôrodoch. Liečba spočíva v užívaní venofarmák. V prípade potreby pomáha chirurgický zákrok, tiež terapia nazývaná sklerotizácia.
Bolesti nervovo-svalového pôvodu sú najčastejšie zapríčinené zápalom nervu, alebo môžu mať pôvod v nervovo-degeneratívnom ochorení, akým je napríklad roztrúsená skleróza. So zápalom ischiadického nervu, ľudovo nazývaným „ischias" sa už asi stretla veľká časť dospelých čitateľov. Ide o krutú, pálivú bolesť, ktorá začína v sedacom svale a tiahne sa smerom nadol, pozdĺž zadnej strany stehna, až do lýtka.
Pacient sa často zo začiatku nemôže na bolestivú nohu ani postaviť. V liečbe sa okrem pokoja na lôžku zo začiatku podávajú injekcie, neskôr tabletky s protizápalovým a proti bolestivým účinkom. Ochorenie trvá pomerne dlho, zhruba 4-6 týždňov, neraz aj dlhšie.
Bolesti kĺbov dolných končatín sa najčastejšie týkajú bedrových a kolenných kĺbov, menej často drobných kĺbov nôh. Príčinou bolestí vo veľkých kĺboch je zvyčajne artróza – degeneratívne zmeny na chrupavke, väzivách aj samotných kostiach kĺbu. Na bolesti v drobných kĺboch si pacienti sťažujú pri dne. Táto vzniká v dôsledku zápalu kĺbu pri nadmernom ukladaní kyseliny močovej. Akútny zápal sa prejaví začervenaním a opuchom postihnutého miesta, zvyčajne palcom nohy.
Každý dotyk býva mimoriadne bolestivý. V liečbe pomáhajú špeciálne prípravky na zníženie kyseliny močovej v krvi, protizápalové preparáty a najmä celoživotná diéta s vylúčením potravín ako údeniny, tmavé mäsá, vnútornosti, ryby, ale tiež zákazom konzumovania čokolády. I keď nemusí pacient s každou bolesťou v nohách ihneď navštíviť lekára, opakované bolesti netreba podceňovať, pretože liečba je tým efektívnejšia, čím skôr sa stanoví správna diagnóza.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav