Priaznivci karavaningu víkendujú v Piešťanoch

  • Spravodajstvo
  • 13. júna 2009, 21:32
  • Autor:Igor Paulech

AKTUALIZOVANÉ
Slovenský Caravan club usporiadal v Piešťanoch už štyridsiaty národný zraz karavanistov Slovenskej republiky. Od piatku si do autokempingu na piešťanskú Lodenicu našlo cestu približne deväťdesiat milovníkov mobilných domovov.

Do Piešťan si prišli spestriť voľné chvíle starší, ale aj tí neskôr narodení. "Mladí si v súčasnosti kúpia obytné autá a idú do Francúzska, či Talianska. Klasický karavaning ich už asi nebaví.", povedala nám Anna Zhánělová z Caravan clubu Šumperk.
V susednom karavane počúvala náš rozhovor Jana Jelenová, ktorá sa hneď zapojila do debaty. „My s manželom chodíme po Slovensku a Čechách už od ´84-ho. Náš prvý karavan zložil manžel vlastnými rukami. Približne 10 rokov však jazdíme v novom.“

Príbytok manželov Jelenovcov si ich priatelia určite zmýliť nemôžu . Nad vchodom visí výstražná dopravná značka s vyobrazeným jeleňom. Dokonca sa nám majiteľka karavanu predviedla vo svetri s rovnakým zvieracím vzorom.
Na sobotný deň a večer pripravili bratislavskí karavanisti pre všetkých program plný zábavy a hier. Deti aj dospelí si zmerali svoje sily v disciplínach ako hádzanie šípok na terč, strieľanie zo vzduchovky, či skákanie cez prekážky.









Rozprávali sme sa aj aj s Vladimírom Ščepkom, prezidentom Caravan clubu Slovenskej republiky. Ten moderoval celé zábavné sobotné popoludnie.
Pán Ščepko, vidím, že sa tu v Piešťanoch poznáte s každou posádkou karavanu, s rodinami, ktoré sem pricestovali.
– Je to tak. Keď sa prejdeme po kempe, zistíte, že sa z každým pozdravíme.  Poznáme sa už niekoľko rokov. Tu nefunguje žiadne vykanie, oslovujeme sa familiárne, všetci si tykáme.
Ako si spomínate na Vaše začiatky? Kedy ste začali s karavaningom?
Vždy ma bavila mototuristika. Začal som chodiť na motorke a spávať pod stanom. Keď som sa oženil a mali sme deti, zistil som že nám stan už nevyhovuje. Karavanistika musí človeka chytiť.  Na mieste, kde odparkujete, kde zostanete stáť, tam ste doma.  
– Môj prvý karavan som postavil sám. Mali sme malú dielničku a tam sme zostavili náš prvý mobilný dom podľa vzoru zo zahraničia. Bola to maličká skladačka, a hoci som už v tom čase mal dve deti, spoločne s nimi a manželkou sme boli v tom malom karavane úplne v pohodlí.
Pamätám si – kempovali sme na Južnej Morave a zastihla nás veľká búrka. My sme zostali pekne v suchu a teple, no pre tých, ktorí stanovali, to nebol príjemný zážitok.
Spomeniete si na Vašu prvú cestu do zahraničia?
 – S karavanom sme sa vybrali do Bulharska. Na túto cestu, ktorú sme absolvovali Škodovkou 110 nikdy nezabudnem. Deti boli už väčšie, takže aj oni si niečo pamätajú a mali zážitok s tejto cesty. Išli sme dva dni tam a dva dni späť.
Samozrejme pravidelne sme chodievali na víkendy do Čiech, a potom sme začali cestovať do Maďarska a Bulharska a ostatných európskych štátov.
Čo Vám teda viac vyhovuje, bývať v dome, v byte alebo v karavane?
– To je veľmi dobrá otázka. (smiech) Ide hlavne o to, že keď bývate v karavane, všetko máte „po ruke“. Napríklad v Chorvátsku, sa ráno oblečiete do plaviek, večer sa vrátite do karavanu, osprchujete sa a idete spať. Je to veľká  romantika. Človek to musí zažiť na vlastnej koži, nedá sa to opísať.
Kam sa chystáte po stretnutí v Piešťanoch?
– Najbližšie stretnutie bude v Chorvátsku. Chodieva tam približne 400 karavanov a je to veľmi pekná akcia. Po návrate organizujeme letné stretnutie tu v Piešťanoch, potom ideme na Český národný zraz, ďalej do Poľska, do Maďarska a sezónu ukončíme opäť v Piešťanoch, takže máme pestrý program.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek