Letecké dni prehrmeli nad Piešťanmi

  • Spravodajstvo
  • 13. júna 2009, 19:30
  • Autor:ad, pet

Aktualizované
Virtuozitu leteckých akrobacií Zoltána Veresa aj jeho poľských kolegov, silné Migy, F 16-ku s oranžovým maskovaním, či novinky Eurofighter Typhoon a obojživelník Catalina mohli v sobotu a nedeľu obdivovať návštevníci Národných leteckých dní v Piešťanoch.

Tváre ošľahané slnkom a vetrom, krk vykrútený dohora a prsty zalepené od cukrovej vaty….Tak dajako mohli vyzerať diváci na najvýznamnejšom podujatí na piešťanskom letisku. Už od rána prúdili oba dva dni na koniec Žilinskej cesty davy ľudí a kolóny áut. Situáciu monitorovali hliadky polície aj dopravu namiesto semaforov riadili muži v zelenom.


Od svojho prvého ročníka, teda už tri roky, sú Národné letecké dni v Piešťanoch akciou, ktorú nemožno ignorovať a v meste pred ňou ujsť. Azda niet jeho obyvateľa, ktorý by počas uplynulého víkendu aspoň raz nezdvihol pohľad hore a nepozrel sa na stroj hrmiaci mu nad hlavou. Okrem týchto, náhodných divákov prilákala akcia na letisko v sobotu aj v nedeľu viac ako 20-tisíc ľudí.
Z pripraveného programu lákali návštevníkov už tradične slovenské Mig-y. Stroje v novej digitálnej kamufláži letiace nad hlavami divákov najnižšou možnou rýchlosťou, teda asi 300 km/hod a následným zrýchlením na hranicu tesne pod rýchlosťou zvuku, útočili však našťastie len na ušné bubienky divákov.


Rovnaký aplauz zožali aj české Gripeny a holandská stíhačka F-16. Slovenskí nadšenci lietania mohli po prvýkrát vidieť aj let historického stroja Catalina z Veľkej Británie, ktorý slúžil spojencom počas druhej svetovej vojny v boji proti ponorkám, neskôr ho najmä Kanaďania používali pri prieskumoch polárnych oblastí. Rovnako unikátnym bol prelet prieskumného lietadla v službách NATO E-3 Sentry.


 Viac o NLD nájdete v tlačenom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav