Blog Jaroslava Poturnaja: KLOBÚK DOLU

  • Blogy / Blogy
  • 10. júna 2009, 09:21
  • Autor:Jaroslav Poturnaj

Hudobník Braňo Jobus zorganizoval vo Vrbovom pekný koncert Vrbovský vánok . Vystúpili tu dve zahraničné kapely . Jedna u nás zatiaľ menej známa kapela Squartet z Talianska a druhá, už vo Vrbovom vystupujúca, kapela z Francúzska – Myster Mobius.

Začínali Taliani . Zahrali džez-rokové pesničky . Tie som počul, ale nevidel . Sedel som pri bare a popíjal pivko . Mal som vzácnu spoločnosť – vedľa mňa bol kamarát Andrej Budislav Jobus . Andrej napriek tomu, že je hudobník alebo práve preto, neznesie veľa hluku.
Jeho uši zaplatili dosť draho za lásku k hudbe. Začínal hrať s bratom v kapele Karpatské Chrbáty a tam aj prišiel k ušnej chorobe Tinitus – stále pískanie v ušiach . Napriek tomu sa hudby nevzdal, a hrá ďalej . Prešiel na ľahšie nástroje píšťala , fujara a gajdy . Predtým bol bubeníkom v Karpatských chrbátoch . Teraz hrá slovenský folklór v kapele s názvom Vrbovské vŕby, ktorú sám založil.


Taliani dohrali a Andrej sa už chystal na vystúpenie. S bratom Braňom tvorí aj spoločnú kapelu Vrbovskí víťazi . "Páni bratia" ako sa oslovujú  medzi sebou, to zas pekne rozbalili a ukázali, načo všetko sa dá hrať a ako dokonale. To treba vidieť . Obyčajne sa hovorí One Man Show  ale bratia sú našťastie pre nás dvaja , bola to One Man Show2 .
Bratia muzikanti Jobusovci používajú rôzne predmety pri hre – nádržka pre vodu na záchodovú misu, rôzne umelohmotné trubky, lepiacu pásku ale aj napríklad špeciálne gajdy a trubku dĺžky aj 9 metrov . Braňo zahraničným umelcom z Talianska a Francúzska dával ako bonus preklad pesničiek a o čom sú v jeho esperante – Vrbovskej angličtine.
Bola to celkom sranda a muzikanti to pochopili. Vnímajú hudbu totiž nielen ušami ale hlavne srdcom. Vrbovskí víťazi zožali veľký potlesk.
Divákov nebolo až tak veľa, bohužiaľ, skoro až málo na také podujatie. Údajne pre vysoký dátum.
To mi nejako nešlo do hlavy , veď vstupné bolo len 4 eurá. Ľud slovenský ale hlavne vrbovský je už taký . Vyzerá to , že kultúra je už luxus.  Na záver vystúpila francúzska skupina Myster Mobius. Hrali silnú agresívnu hudbu, ktorá by rozdrvila aj kameň na prach. Súčasťou bolo aj video, ktoré sa premietalo za chrbtom kapely .
Ukazovalo rôzne formy rozpínavosti, drvenia a úteku. Ich hra mala ohromnú silu .
Táto akcia ukázala jedno: Francúzi aj Taliani sú svetoví. Svetový je aj Andrej Budislav Jobus a jeho brat Braňo Jobus – o ktorých budeme určite ešte veľa počuť. Na tejto akcii bola komorná, takmer rodinná atmosféra ale o to viac srdečnejšia. Klobúk dolu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav