Čaká nás Proglas s filharmonikmi aj rockermi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. júna 2009, 18:24
  • Autor:Viera Dusíková

O krátky čas, už po päťdesiaty štvrtý raz, zaznejú slávnostné fanfáry, ktoré pozvú milovníkov umenia na otvárací koncert Piešťanského festivalu. Vo štvrtok 11. júna sa terasa i nádvorie Domu umenia zaplní dámami v dlhých róbach a pánmi v smokingoch.

V povetrí zavonia Chanel a fanfáry sa budú striedať so spevom vtákov v mestskom parku. Keď trubači skončia, nastane čas vstúpiť do piešťanskej mekky umenia. Červené sedadlá, prítmie a ticho pred koncertom – to všetko už dôverne poznáme. No zatiaľ nevieme, aké hudobné či výtvarné lahôdky nás čakajú. Porozprávala nám o nich dramaturgička festivalu, riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.
Pani riaditeľka, prezraďte nám, na čo sa môžeme tento rok tešiť?
 – Na svoje si prídu milovníci folklóru, ale aj džezu, kombinácie opery s rockovou muzikou, obdivovať budeme aj tanečné, výtvarné umenie a filmy. Aj keď Súčasný ruský film, ktorého snímky premietame v týchto dňoch, priamo nesúvisí s Piešťanským festivalom, som rada, že po rokoch sa k nám z filmového plátna opäť prihovoria umelci „pa russky“. Drámy a melodrámy ich režisérov sľubujú svetovú kvalitu. No a potom nás už čaká samotný Piešťanský festival. Jeho úvod bude patriť vystúpeniu Lúčnice.
 Program lúčničiarov vraj režíruje Ján Ďurovčík…
– Áno, aj keď sa to možno dnes pri sledovaní Let´s Dance nezdá, Ďurovčík začínal tanečnú kariéru ako folklorista. Dokonca tanec študoval na vysokej škole u profesora Štefana Nosáľa, a to je línia, ktorá ho spája s Lúčnicou. Ďurovčík naštudoval program venovaný 60. výročiu vzniku umeleckého súboru. Choreografie robil Štefan Nosáľ, Ján Blaho a Vladimír Urban. Spolu s Lúčnicou vystúpia sólisti a orchester Zlaté husle s Martinom Sleziakom.
Piešťanský festival nie je iba doménou Domu umenia, spolupracujete na ňom so Slovenskými liečebnými kúpeľmi i Mestom Piešťany. Aké koncerty zaznejú v Kongresovej hale?
– V utorok 16. júna sa v kúpeľoch predstaví Bratislavský chlapčenský zbor, ktorý diriguje jeho zakladateľka Magdaléna Rovňáková. Dnes je toto teleso súčasťou Súkromnej umeleckej školy, kde študuje hudbu asi 80 chlapcov vo veku od sedem do 28 rokov. V Piešťanoch bude dirigovať aj spievať Vladislav Neshyba, sólista opery Štátneho divadla Košice, a diváci sa môžu tešiť na Mozarta, Stoklasu, Schneidera-Trnavského i Smitha či slovenské a moravské ľudové piesne a afroamerické spirituály.
Príde do Domu umenia aj tanečné divadlo?
– Áno, myslím si, že Piešťanci sa môžu tešiť na naozaj strhujúce tanečné divadlo. Ako lahôdku chystáme predstavenie Bizetovej Carmen v podaní Divadla Nová scéna Bratislava. Možno niektorí z nás ani nevedia, že príbeh vychádza z novely Prospera Meriméera z roku 1845, keď si tento muž prečítal krátku noticku z novín o španielskom seržantovi. Ten podľahol zvodom krásnej cigánky a láska ho doviedla až k vražde. Režisér a choreograf Ondrej Šoth zhutnil dej novej Carmen na príbeh štyroch hrdinov – Carmen, Josého, Escamilla a Micaely. Osudové situácie rieši postava Smrti.
Obyčajne začínali festival slovenskí filharmonici. Prídu k nám aj tento rok?
– Bez nich by festival nemal ten správny rozmer. Ich veľkolepý koncert pod taktovkou Leoša Svárovského a fagotistu Romana Mešinu môžu poslucháči zažiť v stredu 24. júna v Dome umenia. O štyri dni, v nedeľu 28. júna, k nám zavíta Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala. Ten vedie huslista Ewald Danel a súbor má v súčasnosti dvoch sólistov – Maricu Dobiášovú, ktorá hrá na čembalo, a vynikajúcu mladú, večne usmiatu huslistku Martinu Karnokovú.
Vraj nás čaká aj niečo mimoriadne príťažlivé pre mladých rockerov…
– V júli uvedieme Scénické oratórium Cyril a Metod. Autori námetu – Ľubomír Hornák a Daniel Hevier – sa inšpirovali veršami vrcholného básnického diela Proglas Konštantína Filozofa. Jeho odkaz interpretujú sólisti opernej a rockovej scény, sprevádza ich symfonický orchester aj rocková kapela. Zborové party umocňuje Bratislavský chlapčenský zbor. Bude to nádherné! S opernými spevákmi Katarínou Štúrovou, Monikou Fabiánovou, Ottom Kleinom a Dušanom Jarjabkom budú spievať aj Zuzana Smatanová, Miko Hladký z kapely Gladiátor a Jožo Ráž z Elánu.
Ako to vyzerá s kurzami Petra Dvorského? Budú aj tento rok?
– Iste. Ľuďom, ktorí majú záujem vypočuť si tieto kurzy, radím, aby sa vždy dopoludnia alebo popoludní pred začiatkom potichučky ako myšky posadili do hľadiska kongresovej sály. Tak môžu sledovať i počúvať, ako majster Dvorský vyučuje. Kurzy sa uskutočnia v dňoch 8.–17. júla a vždy večer sa frekventanti predstavia v hudobnom pavilóne Harmony. Galavečer je pripravený na piatok 17. júla.
V júli plánujete aj ďalšie zaujímavé podujatia…
– Čaká nás prvý ročník Festivalu Jozefa Doda Šošoku, ktorý založili jeho priatelia z úcty k tomuto svetovému hráčovi na bicie a perkusie. Bude sa hrať celú sobotnú noc 11. júla. Prvý koncert uvedie Tomáš Gajlik Trio a Viktor Tóth, druhý Matúš Jakabčič Big band a Harry Sokal, tretí Dan Bárta a Robert Balzer trio a štvrtý Chris Potter´s Underground. V rámci festivalu chystáme aj výstavu nástrojov a perkusií Doda Šošoku spolu s africkým umením Ivana Melicherčíka s názvom Peace and Love. Výstavu uvedie Dodov syn Peter Gábor. Na Dodových bubnoch bude hrať Štefan Bugala.
Festivaly budú mať od 10. júna aj sprievodnú výstavu – výtvarnú, ale inšpirovanú hudbou. Popíšte nám ju.
– Bude sa volať Takty-ka tvarov. V rámci nej u nás vystavia svoje maturitné práce, inšpirované hudobným umením Piešťanského festivalu, študenti Strednej umeleckej školy v Trenčíne. Okrem nej si návštevníci Domu umenia budú môcť pozrieť aj súbornú výstavu o živote a diele Leoša Janáčka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj