História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (12)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 8. júna 2009, 10:29
  • Autor:Michal Serbin

AMBIENTNÝ rock sa orientoval na tvorbu zvukových kompozícií, dokresľujúcich alebo priamo realizujúcich určité sociálne a estetické cítenie a individuálne nálady aplikovaných ako zvuková kulisa na výstavách, v letiskových halách alebo obchodných domoch.

Vychádzal z estetických podnetov hudobného skladateľa Erica Satie, žijúceho vo Francúzsku v rokoch 1866 až 1925. Zaujímavosťou je, že americká džez-rocková skupina Blood Sweat and Tears na svojom druhom albume v úvode a závere prvej strany uviedla variácie na tému od Erica Satie adaptovaním jeho skladby Trois Gymnopedies. Koncom 70. rokov sa názov objavil na albumoch Briana Ena bývalého člena Roxy Music Ambient 1 – Music For Airports z roku 1979 a Ambient 2 – Plateaux of Mirrors z roku 1980 nahranom s Haroldom Buddom. K ďalším predstaviteľom tohto žánru sa zaradili Robert Fripp a skupiny Durutti Column a Virgin Prunes.


INDUSTRIÁLNY rock predstavoval smer, v rámci ktorého skupiny pri realizácii hudobných nápadov aplikovali neakustické prostriedky a syntetické zvuky. Ako produkt pretechnizovanej spoločnosti najmä jej priemyselných aglomerácii sa objavil v druhej polovici 70. rokov. Väčšinou predstavoval primitívnu minimálne štruktúrovanú elektronickú hudbu. Po roku 1982 nová generácia označovaná ako post industrial experimentovala s čiastočne štruktúrovanými kompozíciami a premyslenejším využitím možností hudobného štúdia. K popredným predstaviteľom patrili Pere Ubu, Throbbing Gristle a Whitehouse.
POST-INDUSTRIÁLNY rock štýlovo pokračoval v predchádzajúcom hudobnom smere, avšak výsledkom boli štruktúrované hudobné útvary, v ktorých boli hudobnými zdrojmi popri elektronických nástrojov aj amplifikované zdroje hluku vytvárané kovovými predmetmi, železnými pružinami a dokonca zvukom pneumatických zbíjačiek. Reprezentovala ho tvorba súborov ako Psychic TV, Test Department, Coil alebo Laid Bach.
V druhej polovici 60. rokov sa v rockovej hudby objavili skupiny, ktorých tvorba bola označovaná ako PROGRESÍVNY rock. Pod tento pojem boli zaraďované súbory takzvanej rockovej avantgardy akoAudience, Bakerloo, Battered Ornaments, B.B. Blunder, Beggar’s Opera alebo Bodast. Mnohé z nich sa rozpadli po nahraní jedinej platne ako Andromeda alebo Art a upadli do zabudnutia. Niektoré skupiny ako Curved Air v tvorbe používali husle a hudobné variácie Daryla Waya často vyústili až do kakofonických zvukov. Jednou z najoriginálnejších skupín progresívneho rocku na undergroundovej scéne bola Family. Za progresívne rockové skupiny boli označované aj Cream, Emerson, Lake and Palmer, King Crimson, Van Der Graff Generátor alebo Colloseum. V USA bola tendencia kombinácie rôznych hudobných štýlov označovaná aj ako All American Music. Prvýkrát bol tento termín objavil v roku 1967 v súvislosti so skupinou Electric Flag, ktorá používala v názve podtitul An American Music Band. Amatérskym termínom BAROQUE rock bola označovaná tvorba niektorých progresívnych hudobných skupín, ktoré v kompozíciách alebo aranžmán aplikovali prvky barokovej hudby reprezentované najmä tvorbou nemeckého skladateľa Bacha.


Pri štúdiových nahrávkach využívali na vtedajšiu dobu neobvyklé nástroje ako čembalo, organ alebo spojenie so symfonickým orchestrom. Klasickým príkladom je skladba A Whiter Shade Of The Pale anglickej skupiny Procol Harum, ktorá bola skomponovaná spevákom a klaviristom Gary Brookerom adaptovaním jednej hudobnej vety z III. suity v D dur J. S. Bacha, nazvanej Aria na strune G. V júni 1967 skončila na obdobie šiestich týždňov na vrchole rebríčka singlov a jej celosvetový predaj dosiahol hranicu šesť miliónov kusov. Nie je možné nespomenúť skupinu Nice s albumom Ars Longa Vita Brevis (1968) alebo Deep Purple s albumom Concerto For Group And Orchestra (1970).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava