Do synagógy zateká a ničia ju holuby a huby

  • Spravodajstvo
  • 8. júna 2009, 11:40
  • Autor:Viera Dusíková

Revíziu evidencie pamiatkového fondu vykonávali vo Vrbovom v máji tohto roku dve odborníčky z Krajského Pamiatkového úradu v Trnave, Zuzana Rábiková a Eva Šabíková. Upozorňujú – synagóga vo Vrbovom je ohrozená! Dovnútra najkrajšieho slovenského židovského svätostánku lietajú cez nezasklené obloky holuby. Ich trus znehodnocuje interiér stavby postavenej v maurskom štýle v roku 1883. Okrem ničivého vplyvu holubov sa pod technický stav interiéru podpisuje aj dážď, vietor a drevokazná huba.


“Synagóga nie je zabezpečená ani proti vlámaniu. Keď sme zisťovali v akom je stave, našli sme vzadu dieru.  Ktosi sa do budovy vlámal, ” informovali nás pamiatkárky.  Ich rezultát znie: “Musíme zvolať štátny dohľad nad touto pamiatkou.” O budovu by sa mali postarať jej majitelia. Polovičným vlastníkom synagógy je od 21. augusta 2006 bratislavská spoločnosť  Royal Garden.
Jej štatutár Michael Joseph Karban spolu s vplyvným zástupcom celoslovenskej židovskej komunity Marwinom Markowitzom boli prítomní pri podpise kúpno-predajnej zmluvy s mestom Vrbové. Polovičku synagógy Vrbovčania predali Royal Gardenu za symbolických sto korún. 
Nový majiteľ sľúbil investovať do stavby päťdesiat miliónov korún a chcel jej vrátiť pôvodný účel židovského kostola. J. Karban oslovil aj štyroch dedičov Dezidera Hačku, bývalého vlastníka druhej polovice nehnuteľnosti. Lenže ich vlastnícke podiely, už neboli na predaj len za symbolických sto korún a k naplneniu zmluvy tak nedošlo.
Do záležitosti sa zasadila aj novozaložená Nadácia synagóga Vrbové.  Tá od októbra minulého roku zhromažďuje finančné prostriedky, ktoré by  Royal Gardenu mali pomôcť pri vyplatení zvyšných 4/8 synagógy. Budovu chcú aj čiastočne zrekonštruovať.
Človek, ktorý sa zaviazal získať peniaze, sa však odmlčal a Vrbovčania i zástupcovia nadácie sa cítia podvedení. O zabezpečenie synagógy proti vandalom, nepriazni počasia, holubom i drevokaznej hube sa tak pravdepodobne budú musieť postarať spolu s  “Karbanovcami” aj štyria “Hačkovci”. Otázkou je, či sa dokážu dohodnúť…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava