Róbert Bezák je najmladším slovenským arcibiskupom

  • Spravodajstvo
  • 6. júna 2009, 18:29
  • Autor:TASR, red

Novým arcibiskupom Trnavskej arcidiecézy sa stal Róbert Bezák. V Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave ho dnes na slávnostnej omši vysvätil kardinál Jozef Tomko. Spolusvätiteľmi boli apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana a metropolita, bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Na omši prijal od Tomka biskupské pomazanie, biskupský prsteň, mitru a berlu.
Pápež Benedikt XVI. vymenoval 49-ročného Róberta Bezáka, bývalého provinciála Kongregácie Najsv. Vykupiteľa – rehole redemptoristov a doterajšieho správcu farnosti Radvaň v Banskobystrickej diecéze za arcibiskupa pre Trnavskú arcidiecézu 18. apríla 2009.
V súčasnosti je najmladším slovenským arcibiskupom. Za svoje biskupské heslo si Bezák zvolil Zahŕňaj nás milosrdenstvom. Vo funkcii nahradí Jána Sokola, ktorý sa v súlade s kánonickým právom vzdal postu po dovŕšení veku 75 rokov v októbri 2008.
„Začína sa nová etapa a s ňou prichádza aj nový elán," povedal v homílii kardinál Tomko. Uviedol, že Katedrála sv. Jána Krstiteľa zažila mnohé vzácne chvíle. On sám v nej bol svedkom vysviacky predchádzajúceho arcibiskupa Jána Sokola v roku 1989, ktorému v kázni poďakoval za všetko dobré, čo vykonal. 
 Po akte vkladania rúk a prevzatia biskupských insígnií zástupcovia veriacich priniesli novovymenovanému arcibiskupovi symbolické dary. Ďalšiu časť omše celebroval Bezák a prvýkrát vo svojej novej funkcii podal prijímanie. V závere prevzal kánonické právomoci nad arcidiecézou.
 Slávnosť na organe sprevádzal koncertný majster Stanislav Šurin. Katedrála sv. Jána Krstiteľa je metropolitným chrámom od roku 1977, od rozdelenia Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy v roku 2008 plní opäť funkciu katedrálneho chrámu Trnavskej arcidiecézy. Je v nej umiestnený najväčší ranobarokový oltár v Európe, svätostánok je národnou kultúrnou pamiatkou. Po skončení slávnostnej omše sa konalo spoločenské stretnutie pozvaných hostí v budove Marianum v susedstve Arcibiskupského paláca.
Nový arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák sa chce už v pondelok 8. júna stretnúť so svojím predchodcom, dnes už emeritným arcibiskupom Jánom Sokolom.
Témou rozhovoru by mali byť kauzy, ktoré sa v poslednom období spájajú s arcidiecézou. „Nie so tomu rád a nestotožňujem sa so všetkým, čo môj predchodca robil. Ale verím, že sa veci vysvetlia, “ uviedol arcibiskup Bezák krátko po svojom dnešnom vysvätení na stretnutí s novinármi na pôde Arcibiskupského úradu.
Dodal, že hoci ho pápež vymenoval do funkcie už v polovici apríla, nechcel z titulu svojej funkcie vystupovať do vysviacky, „aby neurobil niečo unáhlené“. Trnavský arcibiskup tiež potvrdil, že sa v arcidiecéze v blízkom čase uskutoční finančný audit. „Potrebujem vedieť v ako stave je po stránke ekonomickej, ale i morálnej. Audit je v inštitúciách bežný,“ povedal Bezák.  Podľa jeho slov si sám dal jeden rok, aby zverenú arcidiecézu spoznal.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek