Nepočujúci z Piešťan budú mať aj deaflympionika

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. júna 2009, 16:39
  • Autor:ad

PIEŠŤANY: Na poslednom mestskom zastupiteľstve poslanci prerokovávali aj zmluvu o prenájme priestorov na sídlisku Andreja Hlinku v Piešťanoch pre Slovenskú asociáciu zväzov nepočujúcich športovcov a ich členský klub Športový klub nepočujúcich (ŠKN) Piešťany.

Predsedom klubu je Peter Pástor, ktorého sme sa opýtali na ich plány do budúcnosti.
V žiadosti o prenájom ste uviedli, že v bývalej práčovni plánujete zriadiť sociálnu poradňu pre nepočujúcich. Čím sa bude zaoberať?
– V týchto priestoroch bude spoločne fungovať viacero organizácií pre nepočujúcich v Piešťanoch. Sociálnu poradňu sme mali už aj predtým, ale vo veľmi stiesnených priestoroch, preto sme žiadali o niečo väčšie. V rámci nej pomáhame nepočujúcim v rôznych životných situáciách. Sídliť tu bude aj náš klub. Jeho členovia budú mať možnosť sa stretávať a organizovať športové podujatia. Chceme kúpiť stôl na stolný tenis, usporiadame napríklad turnaj v šípkach a podobne.
Akí nepočujúci športovci sú v Piešťanoch a čomu sa venujú?
– Mali sme tu veľmi silné minifutbalové mužstvo, začali sme ešte v roku 1993. Už sme zostarli a pred štyrmi rokmi sme s účasťou v majstrovských súťažiach nepočujúcich skončili. Chýbajú nám nasledovníci a chceli by sme pomôcť mladým, aby mali svoj klub, a priviesť ich k pravidelnému športovaniu. Nie všetci sú totiž organizovaní v nejakom združení. Jedným zo šikovných mládežníkov je Matúš Kopáčik z Piešťan, ktorý veľmi dobre lyžuje, zrejme sa dostane aj na zimnú deaflympiádu, ktorá bude u nás vo Vysokých Tatrách v roku 2011.
Ste členom Slovenského deaflympijského výboru. V septembri sa koná 21. letná olympiáda nepočujúcich v Taipei na Taiwane. Bude mať na nej Slovensko svoje zastúpenie?
– Samozrejme, máme talentovaných pretekárov, niektorí sú vekom ešte juniori. Rátame s týmito deaflympionikmi: guliarkou Ivanou Krištofičovou z Bratislavy, ktorá je v súčasnosti svetovou juniorskou rekordérkou, vkladáme do nej najväčšie nádeje na zisk medaily. Počítame aj s cyklistom Júliusom Maťovčíkom z Trenčína, ktorý si z predošlej deaflympiády v Melbourne (Austrália) doniesol bronz a z majstrovstiev sveta v USA 2007 má dokonca striebornú medailu. Badmintonisti Katka Bábalová a Peter Vašíček tiež z Trenčína, hoci nemajú ešte ani 20 rokov, sú našimi veľkými nádejami. Na deaflympiádu pôjde aj štrnásťročná Eva Jurková z Míňoviec pri Michalovciach, ktorá hrá prvú ligu medzi ženami, v žiackych a kadetských kategóriách je majsterkou Slovenska v stolnom tenise medzi počujúcimi. Ďalší športovci ešte majú možnosť splniť limit, uvidíme, či sa im to podarí.
Slovensko by malo byť zasa hostiteľom zimných deaflympijských hier v roku 2011. Hokejová reprezentácia nepočujúcich vraj má v pláne trénovať aj v Piešťanoch na zimnom štadióne…
– Za tie dva roky sa musíme dobre pripraviť, naše deaflympijské mužstvo je nové, doteraz v histórii Slovenska nepočujúci nemali svoju hokejovú reprezentáciu. Určite využijeme aj piešťanský štadión, lebo v Bratislave je plôch nedostatok, prerábajú halu Slovana. Dohodli sme sa s ŠHK Piešťany, že v polovici júna pripravíme plán, kedy môžu naši začať trénovať a za akých podmienok.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel