TRNAVA: Architekti upozorňujú na „zbytočné znásilňovanie“

  • Spravodajstvo
  • 4. júna 2009, 09:52
  • Autor:TASR

Trnava 3. júna (TASR) – Na riziko „zbytočného znásilňovania“ poukazuje časť trnavských architektov a stavebných inžinierov v prípade prípravy rekonštrukcie futbalového štadióna Spartaka. Mesto chce zmeniť územný plán (ÚP), aby doň mohlo zapracovať požiadavky švajčiarskeho investora, konzorcia Hidber Consultants GmBH. Ten sa podujal zrekonštruovať Śtadión Antona Malatinského, respektíve znovu na jeho mieste vystavať multifunkčný komplex.

No zároveň v zmysle rentability svojej 133-miliónovovej (4 miliardy Sk) investície požaduje záber ďalších dvoch pozemkov v tesnej blízkosti historického centra na komerčné účely a výstavbu zatiaľ najvyššieho objektu v Trnave-80 metrového činžiaku na parkovisku na Spartakovskej ulici. To všetko za 60-ročný nájom za 0,03 eur (1 Sk).
Odborná verejnosť má voči tomuto kroku výhrady. „V zahraničí je trend takéto veľké komerčno-športové centrá umiestňovať v blízkosti obchvatov, alebo tam, kde je dobré dopravné napojenie, pretože to nie je investícia mestského, ale regionálneho rozsahu,“ napísali architekti do svojho stanoviska, ktoré dnes poskytli TASR a ktoré doručili v rámci verejného prerokovania návrhu na odbor územného rozvoja a koncepcií na Mestskom úrade v Trnave.
Samotné umiestnenie už existujúceho štadióna v lokalite ochranného pásma centrálnej mestskej zóny, ako i hradobného systému nie je podľa nich najvhodnejšie riešenie. Architekti oceňujú, že mesto má snahu zlepšiť súčasný stav, ale investor by podľa nich mohol prijať aj eventualitu, že komerčnú časť projektu postaví v dotyku s centrom a športovú mimo neho. Takto by sa dala v mieste terajšieho štadióna umiestniť mestotvorná zástavba.
Architekti sa radnice zároveň pýtajú, či je spracovaná kvalifikovaná dopravná štúdia v tejto frekventovanej a už teraz prehustenej lokalite. A tiež chcú vedieť, či je plánovaná dominanta v súlade s koncepciou umiestňovania výškových budov, ak takáto vôbec existuje.
Signatári poukazujú na potreby právnych záruk pre prípad, že by investor zrealizoval iba časť zámeru, odstúpil od projektu a nahradil ho iný subjekt.
„Na takýto rozsah riešeného územia mala byť súťaž návrhov, pri ktorej by nepochybne mesto získalo väčší počet názorov. Súčasný návrh stál nemalé peniaze a získal sa ním len jeden názor,“ upozornili architekti.
„Podnety z verejnej diskusie zohľadňujeme a tiež Krajský stavebný úrad, ktorý dá alebo nedá súhlas na zmenu ÚP,“ povedal dnes pre TASR hovorca radnice Pavol Tomašovič. Proti stavbe štadióna v navrhovanej podobe sa vyjadrili v petícii obyvatelia okolitých domov. Naopak za výstavbu sa vyslovili fanúšikovia Spartaka.
Tí majú podmienku, aby hracou plochou štadióna zostal naďalej prírodný trávnik a aby sa zachoval názov Štadión Antona Malatinského.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín