TRNAVA: Z troch pojednávaní závažných káuz sa uskutočnilo iba jedno

  • Spravodajstvo
  • 3. júna 2009, 09:46
  • Autor:TASR

Trnava 2. júna (TASR) – V troch známych kauzách posledných rokov – únose doteraz nezvestného trnavského podnikateľa Ladislava Matoviča, výbuchu domu a usmrtenia manželky v Zemianskych Sadoch a účasti v gangu policajných kukláčov na únose ďalšieho podnikateľa z Trnavy mali v utorok rozhodovať trnavské súdy.

    Nakoniec sa uskutočnilo iba jedno z naplánovaných pojednávaní. Senát Krajského súdu zamietol odvolanie Jozefa M. voči výške deväťročného trestu za participáciu na zosnovaní a uskutočnení únosu Jozefa Príbelu, ktorý sa stal v roku 1999 z dôvodu vymáhania fiktívneho dlhu 10 miliónov Sk.
Únos si objednal u činných i bývalých kukláčov Trnavčan Július Polakovič, obžalovaný aj z objednania vraždy riaditeľa Výskumného ústavu jadrových elektrární v Trnave Jána Korca v roku 2001.
Jozef M. v zdôvodnení svojho odvolania uviedol, že v procese objasňovania skutku spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní, že do spáchania únosu viedol usporiadaný život a že spoluobžalovaní dostali za väčšie podiely na trestnej činnosti miernejšie tresty.
Jeho argumenty sa senátu súdu nezdali natoľko závažné, aby zrušil pôvodný výmer trestu a aby dal súdu 1. stupňa prípad na opätovné prejednanie. Voči tomuto uzneseniu sa už Jozef M. nemôže odvolať.

Na 3. septembra odročila sudkyňa Okresného súdu v Trnave pojednávanie s obžalovanými Dagmar P. a Igorom H. Je im kladené za vinu, že v roku 2005 vydierali a pozbavili slobody podnikateľa Matoviča, o ktorom sa nevie nič od chvíle, kedy ho za policajtov zamaskovaní muži odviezli z jeho podniku Stará pošta v Trnave na neznáme miesto.
Igor H. dal sudkyni paušálny súhlas na konanie pojednávania v jeho neprítomnosti, Dagmar P. však takéto súhlasy dávala jednotlivo, na dnešok ho sudkyňa od nej nemala. Dagmar P. takto konala už opakovane.

Obžalovaného Jozefa K. podľa informácií hovorcu Krajského súdu v Trnave Martina Sýkoru hospitalizovali na pozorovanie, pojednávanie sa preto neuskutočnilo.
Jozef K. čelí obžalobe zo zavinenia smrti svojej manželky. Tá zomrela na následok výbuchu plynu, ktorý obžalovaný nechal úmyselne unikať v ich rodinnom dome v Zemianskych Sadoch, pričom ženu zamkol v letnej kuchyni a tak jej znemožnil odchod.
Stalo sa tak v auguste 2008. Obžalovaný sa dve desaťročia liečil na psychiatrii, v roku 1999 bol prepustený domov. Podľa odborníkov bol v čase spáchania skutku schopný rozpoznať svoje konanie.
Jozef K. má na svedomí aj tri úmrtia z roku 1983, keď zabil kamionistu, kňaza a jedného svojho príbuzného. Namiesto väzenia ho však čakala ochranná psychiatrická liečba, pretože mu bola diagnostikovaná vážna duševná choroba – paranoidná schizofrénia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava