Čaká nás Proglas s filharmonikmi aj rockermi

  • Spravodajstvo
  • 2. júna 2009, 09:37
  • Autor:Viera Dusíková

O krátky čas, už po päťdesiaty štvrtý raz, zaznejú slávnostné fanfáry, ktoré pozvú milovníkov umenia na otvárací koncert Piešťanského festivalu. Vo štvrtok 11. júna sa terasa i nádvorie Domu umenia zaplní dámami v dlhých róbach a pánmi v smokingoch. V povetrí zavonia Chanel a fanfáry sa budú striedať so spevom vtákov v mestskom parku. Keď trubači skončia, nastane čas vstúpiť do piešťanskej mekky umenia. Červené sedadlá, prítmie a ticho pred koncertom – to všetko už dôverne poznáme. No zatiaľ nevieme, aké hudobné či výtvarné lahôdky nás čakajú. Porozprávala nám o nich dramaturgička festivalu, riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Pani riaditeľka, prezraďte nám, na čo sa môžeme tento rok tešiť?
– Na svoje si prídu milovníci folklóru, ale aj džezu, kombinácie opery s rockovou muzikou, obdivovať budeme aj tanečné, výtvarné umenie a filmy. Aj keď Súčasný ruský film, ktorého snímky premietame v týchto dňoch, priamo nesúvisí s Piešťanským festivalom, som rada, že po rokoch sa k nám z filmového plátna opäť prihovoria umelci „pa russky“. Drámy a melodrámy ich režisérov sľubujú svetovú kvalitu. No a potom nás už čaká samotný Piešťanský festival. Jeho úvod bude patriť vystúpeniu Lúčnice.
Program lúčničiarov vraj režíruje Ján Ďurovčík…
– Áno, aj keď sa to možno dnes pri sledovaní Let´s Dance nezdá, Ďurovčík začínal tanečnú kariéru ako folklorista. Dokonca tanec študoval na vysokej škole u profesora Štefana Nosáľa, a to je línia, ktorá ho spája s Lúčnicou. Ďurovčík naštudoval program venovaný 60. výročiu vzniku umeleckého súboru. Choreografie robil Štefan Nosáľ, Ján Blaho a Vladimír Urban. Spolu s Lúčnicou vystúpia sólisti a orchester Zlaté husle s Martinom Sleziakom.
Celý rozhovor si môžete prečítať v aktuálnom čísle Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava