Slnečnici zahrali do tanca Zlaté husle

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. mája 2009, 10:38
  • Autor:Viera Dusíková

Výnimočný celovečerný program piešťanského folklórneho súboru Slnečnica, ktorý tancoval i spieval v sprievode orchestra Zlatých huslí, si v Dome umenia podmanil srdcia divákov.

Kto videl stádo bielych ovečiek kráčajúcich štvornožky za svojím gemerským pastierom, sa len ťažko ubránil dojatiu. Profesionálni virtuózi Zlatých huslí dali vyniknúť vystúpeniu plnému energie, mladosti a vitality. Slnečnica už dvadsaťtri rokov pôsobí a vystupuje nielen na Slovensku a takmer všetkých štátoch Európy, ale aj v Bolívii, Číne, Tunise, Turecku, na Kanárskych ostrovoch, na Sicílii či Cypre. „Ešte nikdy sme nehrali do tanca takémuto súboru. Prípravy nám trvali len asi štyri hodiny, deti boli disciplinované a úžasné," komentoval spoluprácu s piešťanskými folkloristami sólista Zlatých huslí.
Na domácej pôde sa Slnečnica predstavila úvodným tancom Zemplínske cifry, chlapčenským tancom Zabili Janíka z Hriňovej aj originálnym párovým tancom z Detvy. Dvaja mládenci a jedno dievča zatancovali Goralský tanec a aplauz publika zožali Beťárski parobci, východoslovenská Karička aj Frajerský tanec z Gemera, kde popri veľkých tanečníkoch krepčil párik malých Slnečničiarov. Záverečný Telgártsky čardáš zdvihol publikum zo sedadiel, takže sólisti museli svoje cifrovanie zopakovať. Ojedinelé vystúpenie pozorne sledoval riaditeľ súboru Miroslav Donoval s Máriou Anyalaiovou, ktorá mala na starosti najmenších tanečníkov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava