Protest lekárov by sa pacientov nemal dotknúť

  • Spravodajstvo
  • 29. mája 2009, 10:10
  • Autor:TASR, red

Do protestu Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ), ktorým chce upozorniť na nízke platy lekárov špecialistov a platby zo strany zdravotných poisťovní, sa všetci členovia nezapojili a svoje ambulancie nezatvorili.

Na protest mali dnes členovia a sympatizanti v posledný májový piatok neposkytovať služby pre pacientov.  Nutnú zdravotnú starostlivosť však môžu vyhľadať u iných lekárov.
Členkou SLÚŠ je aj endokrinologička Mária Držíková z Piešťan, ktorá svoju ordináciu nechala otvorenú. "Rozhodnutie je na každom lekárovi, nikto nás do ničoho nenútil." SLÚŠ je ale podľa nej organizácia, ktorá sa o záujmy lekárov naozaj aktívne stará, hocí má len asi 600 členov na Slovensku. 
Ordinácie  nezatvorili ani lekári na trnavskej mestskej poliklinike. Zdravotnícke zariadenie so 130 poskytovateľmi zdravotníckej starostlivosti funguje v režime posledného dňa v mesiaci, čo znamená, že niektorí lekári dnes služby pacientom neposkytujú.
„Nijako to ale nesúvisí s protestom SLÚŠ,“ uviedol pre TASR Gabriel Pavelek, predseda lekárskeho združenia Aesculap, ktoré lekárov v poliklinike zastrešuje. Z ich celkového počtu je asi polovica špecialistov.
Tí lekári, ktorí podľa jeho slov majú už „nabodované“ a dnes neordinujú,  majú zabezpečené riadne zastupovanie ako býva pravidlom aj v inom čase.
Podľa Pavelekových slov nie je táto forma nespokojnosti s nízkymi platmi lekárov v špecializovanej ambulantnej sfére práve najšťastnejšia. „Lekárovým legitímnym prostriedkom je v takomto prípade nepodpísanie zmluvy s poisťovňou, ak nesúhlasí s platbami z jej strany,“ dodal Pavelek.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel