História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (10)

  • Spravodajstvo
  • 26. mája 2009, 13:22
  • Autor:Michal Serbin

Začiatkom 70. rokov vývojom hardrocku a čiastočným absorbovaním prvkov druhej generácie detroitského punku vznikol HEAVY METAL. Tento hudobný štýl zdôrazňoval jednotvárny, rinčiaci rytmický základ a agresívne znejúcu gitaru.

Už v prvom období existencie sa diferencoval na ľahší najmä americký štýl orientujúci sa na hitparádové rebríčky a fantastický akceptujuci rôzne formulovanú mystiku a štylizáciu hudobníkov do historických postáv staroveku a stredoveku.
Za priekopníkov heavy metalu je považované trio Blue Cheer zo San Franciska, ktoré vzniklo v roku 1967 ako reakcia na britskú skupinu Cream. Názov si dali podla druhu omamnej látky LSD. Svojou brutálnym gitarovým zvukom na albume Vincebus Eruptum z roku 1968 dali základ žánru neskôr označovanému ako heavy metal.
Koncom 70. rokov vznikla nová vlna britského heavy metalu reprezentovaného skupinami Def Leppard, Iron Maiden a Saxon. V 80. rokov sa heavy metal triešti na množstvo štýlových odchýliek ako black metal, doom metal, death metal, power metal, progresívny metal, speed metal a trash metal.
Pri klasifikácii jednotlivých druhov rocku je potrebné sa vrátiť do druhej polovice 60. rokov. V tomto období sa vyvinul kalifornský hudobný prúd inšpirovaný halucinogénnymi drogami nazývaný ACID rock.
Tento štýl rockovej hudby označovaný aj head music alebo psychadelic vychádzajúci z elektrifikovaného folku bol založený na dlhotrvajúcich improvizáciách, hudobných efektoch elektrofonických gitár a pri koncertných vystúpeniach aj na svetelných show.
Vo svojich začiatkoch mali texty mierny politický podtón. K priekopníkom tohto žánru sa zaradila skupina 13th Floor Elevators so svojím albumom Psychadelic Sounds z roku 1967. K ďalším skupinám tohto štýlu patrili Jefferson Airplane alebo Grateful Dead.
Vplyv drog na rockovú hudbu je nepopierateľný. Kým džezoví hudobníci s cieľom odreagovania holdovali marihuane, rockoví hudobníci sa v tvorbe snažili vyjadriť pocity z drogového opojenia halucinogénnymi látkami, najmä LSD.
Švajčiarsky chemik Dr. Albert Hoffman popísal stav opojenia touto látkou, ktorý sa prejavoval závratmi, poruchami zrakového vnímania okolitého priestoru formou pokrivených farebných obrazov a pocitmi existencie mimo vlastného tela.
Skupina Beatles údajne zašifrovala skratku LSD do názvu piesne Lucy In The Sky With Diamonds, hoci jej autor John Lennon tvrdil, že takto nazval jeho štvorročný syn Julian svoju kresbu. Snaha vytvoriť pocity dezorientácie používaním v tvorbe od konca spätne prehrávaných piesní na páskach nebola vždy cielená, ale aj náhodná, ako v prípade piesne Rain od skupiny Beatles.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek