Flóru dobyl „retro“ štýlom a štrúdľou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. mája 2009, 11:00
  • Autor:A. Drahovská

Na okrúhlom tridsiatom medzinárodnom veľtrhu kvetín Flóra Bratislava, ktorý sa konal na prelome apríla a mája v Inchebe, sa úspešne presadili aj študenti Strednej odbornej školy záhradníckej z Piešťan.

Ich expozícia na tému Deň matiek získala Čestnú cenu Ministerstva kultúry SR a štvrták Tamás Vígh si vybojoval prvenstvo v súťaži o najkrajšiu voľne viazanú kyticu. Mladý výherca podobnú cenu získal na Flóre už minulý rok a v tomto roku má na konte aj výhru z medzinárodnej súťaže študentov v maďarskom Szombathely.
Pri výrobe aranžmánu pre Flóru použil „retro" štýl. „Témou súťaže bolo vytvoriť guľatú, voľne viazanú kyticu pre milovanú osobu," povedal Tamás. „Ako materiál sme dostali ruže, limonky, gypsofily, ladené do ružovej a fialovej, ktoré spolu s brečtanom či ďalšími previsnutými rastlinami pôsobili romanticky."
Budúci florista do kytice vložil fotografie svojich starých rodičov z mladosti a stôl prizdobil secesnou nádobou s voľne uloženými bielymi kalami, konvalinkami, brečtanovými venčekmi a stuhami tak, ako sa používali v štyridsiatych rokoch minulého storočia. Súťažiaci mali za úlohu vytvoriť aj dezert z kvetín, ktorý by pôsobil ako jedlý, a tak spolu s kuchármi v školskej kuchyni upiekol štrúdľu s jahodami a bielymi kvietkami.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel