Osemdesiat metrov vysoký vežiak má vyrásť popri prestavbe štadióna

  • Spravodajstvo
  • 25. mája 2009, 14:30
  • Autor:TASR

Trnava 21. mája (TASR) – Takmer 133 miliónov eur (4 miliardy Sk) chce do prestavby a modernizácie futbalového štadióna v Trnave vložiť švajčiarsky investor. Podmienkou jeho investície je však okrem úplne novej podoby stánku trnavských bílých andelov výstavba aj ďalších dvoch polyfunkčných objektov v centre mesta, ktoré by významne ovplyvnili jeho doterajšiu podobu. Pre tento účel je potrebné zmeniť nielen doteraz platný územný plán Trnavy, ale i jeho centrálnej mestskej zóny s historickými pamiatkami.

Na pôde radnice sa v utorok uskutočnilo verejné prerokovanie projektu. Konečné slovo budú mať k nemu trnavskí poslanci, avšak aj občania môžu ešte do 29. mája posielať svoje pripomienky.
V areáli Štadióna Antona Malatinského plánuje konzorcium Hidber Consultants GmBH výstavbu multifunkčného komplexu, ktorého by štadión pre 18 tisíc divákov bol súčasťou.
Jeho dispozícia bude iná, v podzemí má naplánované obchodné centrum a v ďalšom sektore 50 bytov a podzemné garáže. Na susediacom parkovisku pri amfiteátri chce investor postaviť objekt s administratívnymi priestormi na troch podlažiach a dve podlažia garáží pod zemou.
Zásluhou skutočnosti, že súčasný futbalový štadión Spartaka nevyhovuje kritériám FIFA a UEFA a potrebuje stavebný zásah, by mala podľa zámerov Švajčiarov na ďalšom parkovisku oproti zimnému štadiónu vyrásť nová dominanta Trnavy – 80 metrov vysoký vežiak s bytmi a polyfunkciou a priľahlý päťposchodový dom s parkovacími miestami.
Radnica, ako na dnešnom stretnutí s občanmi prezentovali jej predstavitelia, je spokojná najmä so skutočnosťou, že nebude musieť sama do nutnej rekonštrukcie štadióna investovať a že Trnava dostane moderné športovo-komerčné centrum.
Pozemky prenajme švajčiarskemu konzorciu na 60 rokov za symbolických 0,33 eur (1 Sk). Primátor Štefan Bošnák uviedol, že mesto na rekonštrukciu hľadalo investora niekoľko rokov.


Nadšenie predstaviteľov mestského úradu však nezdieľajú všetci Trnavčania. Obyvatelia priľahlých ulíc a sídliska Družba poukazujú najmä na predimenzovanie dopravy v lokalite, ktoré však ovplyvní plynulosť dopravy v celom meste.
Plánovaná prestavba križovatky v dotknutom území problém podľa nich nevyrieši. Jeden z obytných blokov pri štadióne poukazuje na možné svetelné obmedzenia, jeho obyvatelia podali na radnicu petíciu proti výstavbe komplexu.
Trnavskí architekti, ktorí na verejné prerokovanie prišli, vzniesli principiálnu výhradu k umiestneniu futbalového štadióna. Podľa nich prichádza k výstavbe nového objektu, ktorý svojím charakterom nepatrí do historického jadra Trnavy. Namietajú aj voči výstavbe 80-metrového vežiaka, ktorého náhodné umiestnenie si vyžaduje prehodnotenie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav