Nástupcu arcibiskupa Sokola vysvätia v deň konania eurovolieb

  • Spravodajstvo
  • 25. mája 2009, 14:28
  • Autor:TASR

Trnava 25. mája (TASR) – Na vysviacke nového trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka v sobotu 6. júna sa očakáva účasť tisícov veriacich, početného duchovenstva a predstaviteľov verejnej správy. Nástupcu arcibiskupa Jána Sokola uvedú do funkcie v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave, obrad bude vysielaný aj v priamom televíznom prenose. Pre TASR to uviedol hovorca Arcibiskupského úradu Rastislav Nemec.

Hlavným celebrantom omše, na ktorej Róbert Bezák prevezme insígnie biskupského stavu a následne právomoci nad arcidiecézou, bude kardinál Jozef Tomko, koncelebrantmi apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana  a metropolita, bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.
Ceremónia sa začne podľa Nemcových informácií slávnostným sprievodom kňazov zo sídla arcibiskupa do katedrály. „Počítame s tým, že pozvaní  hostia obsadia väčšinu sedadiel v katedrále.
Preto sme pre ostatných veriacich pripravili veľkoplošné obrazovky a ozvučenie pred chrám, aby mohli byť takto účastní na slávnosti,“ povedal Nemec. Dodal, že sa počíta najmenej so 180-minútovým obradom, účastníci však budú musieť z organizačných dôvodov zaujať svoje mieste ešte skôr ako o 10.30 hodine, kedy vysviacka začína.
„Zabezpečili sme animátorov, ktorí sa budú starať o duchovnú pohodu pred začiatkom. A tiež zdravotníkov, ak by nastali problémy,“ dodal hovorca arcibiskupského úradu.
Na obrad sú pozvaní všetci slovenskí biskupi, tiež z Čiech, Maďarska, Ukrajiny a Poľska, vyšší rehoľní predstavení, predstavitelia štátu, zástupcovia mesta, kraja, predstavitelia univerzít a osobní hostia nového arcibiskupa. „Prídu jeho rodičia i súrodenci, priatelia a rodáci,“ potvrdil Nemec.
  
Vysviacka nového arcibiskupa sa bude konať v Trnave po viac ako dvadsiatich rokoch, kedy nastúpil do úradu Ján Sokol. Bol arcibiskupom Trnavskej, neskôr premenovanej Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy a metropolitom Slovenska. Od vysviacky Bezáka bude Ján Sokol požívať titul emeritný trnavský arcibiskup.  
Katedrála sv. Jána Krstiteľa je metropolitným chrámom od roku 1977, od rozdelenia  Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy v roku 2008 plní opäť funkciu katedrálneho chrámu Trnavskej arcidiecézy. Je v nej umiestnený najväčší ranobarokový oltár v  Európe, svätostánok je Národnou kultúrnou pamiatkou. Navštívil ho aj pápež Ján Pavol II počas svojho posledného pobytu na Slovensku.

Slávnosť vysviacky nového arcibiskupa si podľa Nemcových slov vyžiada obmedzenie dopravy v okolí katedrálneho chrámu, pre účastníkov sú zabezpečené najbližšie hromadné parkoviská na Rybníkovej ulici pri športovej hale a pri amfiteátri na Hlbokej ulici.  

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín