Zakusnutého kliešťa treba vykývať

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. mája 2009, 09:40
  • Autor:A.Drahovská

Teplé májové slnko a predĺžené víkendy nás lákajú vyraziť si do prírody. Vo vysokej tráve či v lese však na nás číhajú drobní záškodníci, prenášajúci nebezpečné nákazy. Ako sa pred nimi chrániť a čo treba robiť, keď si na tele nájdeme prisatého kliešťa, sme sa opýtali epidemiologičky Dagmar Kollárovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Aké choroby prenáša tento hmyz?
– Kliešte prenášajú po prisatí na človeka v našich podmienkach dve ochorenia – kliešťovú encefalitídu (zápal mozgu) a lymskú boreliózu.
Kedy sa začína a končí takzvaná sezóna kliešťov?
– Trvá od apríla do októbra, s maximom výskytu v júni a v septembri, čo súvisí s cyklom ich aktivity.
Podľa mapy o výskyte kliešťov prenášajúcich encefalitídu je nimi okolie Piešťan priam zamorené. Viete, prečo sa v niektorých oblastiach vyskytujú a v iných nie?
– Nie každý kliešť je prenášačom spomínaných ochorení. Miesta, kde dochádza k prenosu, sa nazývajú endemické oblasti. Medzi ne patrí i okolie Trnavy, Piešťan, Hlohovca, kde zasahuje pohorie Malé Karpaty a Považský Inovec s listnatými a zmiešanými lesmi. Tu nájdu vhodné podmienky a súčasne v týchto oblastiach žijú myšovité cicavce a vysoká zver, ktoré sú prameňom nákazy pre kliešte.
Je vhodné dať sa zaočkovať aj v tomto období?
– Ochranu proti kliešťom je vhodné začať už pred nástupom ich aktivity, teda začať s očkovaním už v chladných mesiacoch roka. V jarných a letných mesiacoch je nutné podať dávky vakcíny v zrýchlenej schéme.
Čo pôsobí ako prevencia okrem očkovania a ako odporúčate chrániť sa proti infekcii?
– Pri pobyte v prírode sa treba vyhýbať oblastiam s vysokou trávou, používať repelentné prípravky alebo kozmetické insekticídy s odpudivým účinkom, chrániť si hlavu čiapkou alebo šatkou a neobliekať sa do jasných farieb. Vhodné sú dlhé rukávy a nohavice.
Po návrate z prírody treba dôkladne prezrieť celé telo, bielizeň aj oblečenie. Ak nájdeme prisatého kliešťa, čo najrýchlejšie ho musíme odstrániť. Na kliešťový zápal mozgu však môžu ochorieť aj ľudia, ktorí požívajú tepelne nespracované mlieko a mliečne výrobky od infikovaných zvierat. Preto odporúčame piť iba prevarené alebo pasterizované mlieko.
Ako je najlepšie kliešťa vybrať?
– Pri vyberaní treba dať pozor, aby sa nerozpučil a zostal celý. Kliešťa treba uchopiť pinzetou, pokiaľ možno čo najbližšie k hlavičke a pevne, aby pinzeta neskĺzla. Potom ho treba priamo bez točenia kývavým pohybom vytiahnuť a miesto vpichu potrieť dezinfekčným prostriedkom. Ak sa nepodarí kliešťa vytiahnuť celého, vyhľadať zdravotnícku pomoc.

Pohryznuté miesto sledujte ďalej


Prisatého parazita vám vyberú aj na chirurgii. Lekár Marián Pamula odporúča kliešťa nevyťahovať doma a čo najskôr vyhľadať pomoc. „Keď tam zostane už iba hlavička, tak ju musíme vyškrabnúť, je to problematickejšie." Vyťahujú ho klasicky, pinzetou a vykývaním.
Podľa M. Pamulu pribúda prípadov nakazenia lymskou boreliózou, a tak by ľudia mali miesto, kde bol kliešť zahryznutý, ešte pár dní sledovať. „Môže byť ešte niekoľko dní začervenané aj po zákroku, ale ak v okolí pretrváva výrazný červený kruh, treba navštíviť obvodného lekára, ktorý potvrdí alebo vylúči ochorenie na boreliózu." Nákaza sa potom lieči silnými antibiotikami. Neliečená lymská borelióza môže postihnúť kĺby, srdce a nervový systém.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel