Ušetrite s nami (8): SPRCHA VERZUS KÚPEĽ

  • Nezaradené
  • 19. mája 2009, 10:01
  • Autor:Zuzana Hlúchová

Doba a zvyky sa menia. Naše prastaré mamy by sa čudovali, koľko času dnes bežný človek strávi v kúpeľni. Každodenná sprcha, občas dlhokánsky penivý kúpeľ so sviečkami či bezstarostné detské hry vo vani…

Bez toho si už v súčasnosti nevieme predstaviť život. Aby však mesačné platby za vodu nezruinovali váš rodinný rozpočet, treba k jej spotrebe pristupovať zodpovedne. Na nasledujúcej strane vám ponúkame návod, ako čo najviac ušetriť, a navyše chrániť životné prostredie.

Vhodná batéria je základ úspechu


Je prirodzené potrpieť si na čistotu. Súčasťou rannej či večernej očisty je aj sprchovanie. Ak patríte k ľuďom, ktorí si pri mydlení sa či šampónovaní vlasov nechávajú pustenú vodu, vaše mesačné platby za jej spotrebu sa pravdepodobne šplhajú k závratným číslam.
A viete, prečo to robíte? V prípade, že vani či v sprchovému kútu dominuje klasická kohútiková batéria, nechať pustenú vodu je v podstate prirodzené. Vyhnete sa tak zbytočnému nastavovaniu príjemnej teploty či intenzity jej prúdu.
Ak by ste však batériu vymenili za pákovú, stačil by iba jeden jednoduchý pohyb ruky a voda tečúca zo sprchovej hlavice by mala rovnakú teplotu, ako keď ste ju zastavili. Nepodľahnite hneď prvému módnemu trendu či výpredajovej akciovej cene. Investícia v podobe vhodne zvolenej kúpeľňovej armatúry sa vám vráti v podobe pohodlného sprchovania či nižších platieb za spotrebu vody.

Vaňa alebo sprchovací kút?


Sprchovací kút si získava stále nových priaznivcov. Ponúka totiž všetko, čo zaneprázdnený človek potrebuje. Nezaberá veľa miesta, je praktický, poskytuje komfort a intimitu, hravo si poradí so striekajúcou vodou, takže aj samotná údržba kúpeľne je časovo menej náročná. V domácnostiach so staršími alebo chorými ľuďmi je skvelou alternatívou často nebezpečne šmykľavej vane.
Avšak nie je asi nič lepšie, ako po vyčerpávajúcom dni relaxovať v horúcom kúpeli. Ak potrebujete napríklad vyprať ručne jemné šatstvo, vaňa je v tomto prípade nenahraditeľná.
Kompromisom medzi vaňou a sprchovým kútom je vaňa so zástenou. Tá chráni okolie pred nezbednými kvapkami vody, a zabezpečí aj súkromie a pohodlie sprchovania sa postojačky. Ak sa však chcete zamerať na zníženie spotreby vody, mali by ste sa rozhodnúť medzi sprchovaním a kúpaním. Vo vani sa dá robiť oboje. V sprchovacom kúte je však očistná spŕška vody omnoho pohodlnejšia, časovo menej náročná a praktickejšia.

Šetrné sprchovanie


Ak sa chystáte rekonštruovať kúpeľňu alebo ste už niečím takým prešli a k obyvateľom vašej domácnosti bude patriť či už patrí sprchovací kút, nemáte na výber. Luxusu v podobe kúpeľa ste sa vzdali.
Výhody, ktoré vám však tento trendový kúpeľňový doplnok prináša, vyčaria úsmev na perách. Čas, energia, čistiace prostriedky… To všetko je minulosťou. Pri sprchovaní vo vani sa nevyhnete zafŕkaniu kachličiek, znečisteniu dlažby či mydlovým škvrnám na jej povrchu.
Po využití sprchovacieho kúta môžete dvere spokojne zavrieť a pokračovať v bežných aktivitách. Materiály, z ktorých sú sprchovacie kúty vyrobené, sú odolné voči škodlivému pôsobeniu zvyšnej vody.
Ak si myslíte, že sklenú výplň dvier treba po každom sprchovaní dosucha vyutierať, mýlite sa. Moderné sklá sú vybavené ochrannou vrchnou vrstvou odolnou voči korózii.
Prúd vody je odpudzovaný, hneď stečie dolu, čím sa zabraňuje usádzaniu vodného kameňa, baktérií, minerálov, a iných pevných častíc, ktoré porušujú optické a estetické vlastnosti skla. Zníži sa čas strávený upratovaním a vy môžete relaxovať. Sprchovanie je aj omnoho hygienickejšie ako kúpeľ. Pri kúpaní sedíte vo vode, ktorá zmyla z vášho tela nečistoty, naopak, pri sprchovaní aj s použitím neporovnateľne menšieho množstva vody dosiahnete lepší pocit čistoty.

Nenahraditeľný kúpeľ?


V prípade, že chcete ušetriť, častým kúpeľom by ste sa mali vyhnúť. Aj keď si nenapustíte úplne plnú vaňu, spotreba vody je mnohonásobne vyššia ako pri rýchlej sprche. Kúpanie má však tiež množstvo nespochybniteľných výhod. Nič nezregeneruje vaše zmysly tak ako príjemný relaxačný kúpeľ s voňavou penou pri stlmenom svetle.
Netreba však zabúdať, že po vypustení odtoku zmizne vo vašom odpade až cca 200 litrov vody. A to si pri mesačných platbách určite všimnete. Niektorí ľudia majú dokonca vo zvyku ukončiť pobyt v plnej vani osviežujúcou vlažnou sprchou a zmyť tým zo svojho tela zvyšky sprchovacieho gélu či peny do kúpeľa.
Rovnaké množstvo vody by ste však spotrebovali pri bežnej sprche aj bez predchádzajúceho kúpania sa. Spojte si kúpeľ napríklad s odmenou za pracovný týždeň si ťažký mesiac a neplytvajte zbytočne vodou, aj keď by vám pokojne stačila rýchla sprcha. Potešením pre vás bude pohľad na nižšiu faktúru za spotrebu vody.
Čistá voda patrí v mnohých častiach sveta k veľkým vzácnostiam. Nemrhajte ňou zbytočne častým kúpaním sa a nevyhadzujte peniaze za vysoké mesačné faktúry. Nezabúdajte, že ak bývate v rodinnom dome, voda sa musí zohriať v ohrievači. Čím viac jej pri kúpaní spotrebujete, tým viac energie sa minie na jej ďalšie zohriatie. V prípade, že sa vám podarí časté kúpele obmedziť, okamžite potešíte svoju peňaženku.
Odborným garantom seriálu je spoločnosť DOMOSS.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava