Stredné školy hľadali nových riaditeľov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. mája 2009, 09:52
  • Autor:Michal Petruška

Dve piešťanské stredné školy – Stredná odborná škola obchodu a služieb a Stredná priemyselná škola elektrotechnická – budú mať nového riaditeľa. Na ďalších dvoch – Gymnáziu Pierra de Coubertina a Strednej odbornej škole technickej – obhájili svoje riaditeľské stoličky doterajší direktori.

Strednú odbornú školu obchodu a služieb na Mojmírovej ulici bude riadiť doterajšia zástupkyňa pre technicko-ekonomickú činnosť Anita Zálešáková. Doterajšia riaditeľka Mária Fodorová viedla školu od roku 1991 a odchádza do dôchodku.
Záujem o post riaditeľky mala aj zástupkyňa pre teoretické predmety Darina Ladická. Rada školy však vo výberovom konaní vybrala Zálešákovú. „Jednou z aktivít, na ktoré sa chcem sústrediť, je rekonštrukcia reštaurácie Semafor. Spravíme z neho moderný gastronomický stánok, samosprávny kraj nám už na to vyčlenil financie.
Rada by som tiež popri odbornej zložke vyučovania kládla väčší dôraz na etiku, slušnosť a humanizáciu žiakov," prezradila nám designovaná nová riaditeľka školy Anita Zálešáková.
Nového riaditeľa bude mať v budúcom školskom roku aj Stredná priemyselná škola elektrotechnická. Máriu Kováčovú vystrieda doterajší zástupca pre technicko-ekonomické činnosti Milan Tupý. Mária Kováčová, ktorá na škole vyučuje už 37 rokov, sa do druhého výberového konania neprihlásila, čím uvoľnila miesto svojim zástupcom.
O riaditeľský post sa tak uchádzali Anton Hrčka, Viktória Horňáková a víťaz výberového konania Milan Tupý. „Chcem pokračovať v práci doterajšej riaditeľky, dopracovať školské vzdelávacie programy pre vyššie ročníky, rozvíjať kľúčové kompetencie žiakov tak, aby zabezpečili uplatnenie našich žiakov v regióne a udržať kolektív kvalitných pedagógov. Dôležité je tiež udržanie a zvyšovanie počítačovej gramotnosti žiakov prostredníctvom kvalitného softvérového a hardvérového vybavenia," povedal o svojich plánoch Milan Tupý.
Na Gymnáziu Pierra de Coubertina zmena v riaditeľskom kresle nenastala. Vo výberovom konaní obhájil riaditeľský post 65-ročný Ivan Luknár, ktorý je na čele školy od roku 1992. Stále má však motiváciu a smelé plány: „Plánujeme rekonštruovať strechu starej telocvične, kde by sme chceli zriadiť v podkroví učebne.
Ak s výstavbou bazéna nezačne mesto, pustíme sa zrejme aj do stavby krytého bazénu na školskom pozemku. Od septembra tiež u nás začnú študovať žiaci v športovej triede. Dúfam teda, že sa nám podarí položiť na ihrisku umelý trávnik a vybudovať tartanovú dráhu," prezradil nám Ivan Luknár. Vo výberovom konaní mu konkuroval iba Ján Šmída, zástupca pre výchovno-vzdelávaciu činnosť, no pred radou školy neuspel.
Strednú odbornú školu technickú bude aj v ďalšom päťročnom funkčnom období viesť doterajší riaditeľ Juraj Adamec. Po takmer dvadsiatich rokoch vo funkcii ho chcel vystriedať zástupca školy Ladislav Nikodem, no rada školy určila za víťaza výberového konania 56-ročného J. Adamca.
Staronový riaditeľ chce pokračovať v rekonštrukcii budovy, kde študuje v tomto školskom roku 350 študentov. Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja musia vypísať výberové konanie na riaditeľský post raz za päť rokov. Návrhy na riaditeľov od školských rád sú pre zriaďovateľa viac-menej záväzné.

S novým riaditeľom zrejme aj cirkevná škola


Nového riaditeľa bude mať aj Základná cirkevná škola sv. Márie Goretti. Doterajšia riaditeľka Eva Derďáková sa totiž rozhodla po 15 rokoch funkciu uvoľniť, hoci mala zmluvu na dobu neurčitú. Či na škole zostane, uvidí podľa ponuky zo strany nového riaditeľa.
„Pár hodín matematiky či fyziky by som určite ešte zvládla," povedala. Rada školy za jej nástupcu odporučila Arcibiskupskému úradu v Trnave vymenovať Ondreja Divínskeho z Púchova. Vo výberovom konaní uspel pred Ivetou Beňačkovou z Piešťan. Arcibiskupský úrad, ako zriaďovateľ školy, však nemusí na rozdiel od obecných či krajských škôl návrh rady akceptovať.
Výberové konanie na post riaditeľa čaká aj základné školy na Vajanského, Holubyho, Brezovej a Ulici E. F. Scherera. Naplánované sú na mesiac jún, keď by mali prebehnúť aj výberové konania na post riaditeľa Centra voľného času Ahoj a Materskej školy na Valovej ulici.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín