Prečo je stanica bez lavičiek?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. mája 2009, 09:46
  • Autor:A.Drahovská

„Nezistíte, prosím, dokedy bude železničná stanica bez stoličiek a čakárne? Dokedy tam budú po kútoch prespávať bezdomovci? Stanica vyzerá ako bez majiteľa…“ takúto esemesku nám poslal jeden z našich čitateľov. Majiteľa piešťanská stanica, samozrejme, má, a tak sme jeho otázky smerovali na Železnice Slovenskej republiky.

Rekonštrukcia bude zdĺhavá


Zuzana Chalupová z odboru komunikácie Železníc nám odpovedala, že čakáreň je zatvorená preto, lebo celá budova sa bude plynofikovať a rekonštruovať. „Začali sme konanie pre vydanie stavebného povolenia a prebieha dopracovanie dokumentácie." Proces schvaľovania však podľa nej bude zdĺhavejší, pretože stavba za približne 2,2 mil. eur by mala byť financovaná zo štátnej dotácie. Začiatok odhadujú na druhý polrok 2009.
„K demontáži lavičiek vo vestibule železničnej stanice v Piešťanoch došlo vo februári 2009," uvádza ďalej Zuzana Chalupová. „Dôvodom bolo ich poškodenie a zničenie do takej miery, že nebolo možné ich už ďalej využívať. Spôsobili ho najmä bezdomovci svojím častým zdržiavaním sa v priestoroch stanice. Šíril sa tu zápach, na ktorý sa sťažovali cestujúci, a nebolo ho možné nijakým spôsobom odstrániť, ani zabrániť zdržovaniu sa bezdomovcov v železničnej stanici."

Lavičky nemajú ani v Žiline


Z. Chalupová tiež dodáva, že k odstráneniu lavičiek z vestibulov boli z rovnakých dôvodov donútené aj ďalšie železničné stanice, napríklad Žilina, Vrútky, Dolný Kubín. „Problematika pohybu nežiadúcich osôb v priestoroch staníc je veľmi ťažko riešiteľná." Odstránenie alebo osadenie lavičiek je vraj plne v kompetencii prednostu železničnej stanice.
Ten piešťanský sídli v Leopoldove a je ním Róbert Hendrych. „Áno, lavičky som dal preč, lebo sa nám neustále ľudia sťažovali na zápach a neporiadok, ktorý tam zostával po bezdomovcoch. Teraz zasa máme sťažnosti na to, že si cestujúci nemajú kde sadnúť," hovorí prednosta.
Požiadal preto projektanta o osadenie takých lavičiek, na ktorých by sa nedalo spať. Podľa neho je však tento problém celospoločenský, hoci majú dobrú spoluprácu s políciou, nedarí sa im ho vyriešiť.
Náčelník Mestskej polície v Piešťanoch Marcel Mihalik nám povedal, že stanica patrí do pôsobnosti železničných policajtov, ktorí však majú sídlo v Leopoldove. „Kým by prišli, bolo by neskoro, preto spolupracujú s našimi hliadkami, ktoré v prípade potreby zasiahnu." Robia aj pravidelné obhliadky. Stanicu majú podľa neho bezdomovci v obľube a mestskí policajti ich môžu iba z miesta iba vykázať alebo prehovoriť, aby išli spať do azylového domu na Bodone.

Postreh: Jedinou možnosťou pre cestujúcich zostáva sadnúť si na vonkajšie lavičky na nových perónoch. Problémy s bezdomovcami by mohli železnice vyriešiť pracovníkom strážnej služby na stanici, zdá sa však, že o takomto riešení kompetentní neuvažujú.

Výťahy budú kolaudovať koncom mája


Železničná stanica dostala nové peróny, výťahy pre imobilných cestujúcich však zatiaľ nefungujú. Podľa informácií zo železníc by mali byť skolaudované koncom mája. „K zmluvnému termínu ukončenia stavby 31. marca boli osobné výťahy stavebne dokončené," uvádza Zuzana Chalupová zo Železníc Slovenskej republiky. Po dokončení montáže vraj odstraňovali drobné nedostatky a školili zamestnancov. „Požiadali sme už Úrad pre reguláciu železničnej dopravy o začatie kolaudačného konania. Predpokladáme, že bude ukončené dňa 28. 5. 2009 a zároveň po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia úradu výťahy uvedieme do prevádzky."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek