Lov zveri – poľovačka na sluky

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. mája 2009, 19:16
  • Autor:Peter Tekula

Kým začnem písať o spôsoboch lovu zveri, je potrebné uviesť, že lov zveri je nutný z dôvodu nepremnoženia sa zveri v poľovných revíroch, čím by vznikali škody na poľnohospodárskych a lesných kultúrach. Význam poľovníctva nespočíva len v love zveri, ako si to mnohí občania myslia, ale hlavne v starostlivosti o zver a zachovaní kvalitných jedincov.

 Ak to mám vyjadriť v percentách, činnosť každého poľovníka v roku je zo 70-tich percent starostlivosť o zver a iba 30 percent tvorí poľovné vyžitie, teda lov zveri. Lov zveri nie je svojvoľný, ale po sčítaní zveri v poľovnom revíri je organizovaný podľa prísnych zásad.
Po schválení plánov chovu a lovu obvodným lesným úradom možno loviť iba podľa tohto plánu chovu lovu, kde je jasne stanovené, čo sa môže loviť, v akej vekovej triede, a hlavne počet zveri, ktorú možno uloviť. Mnohí ľudia si možno povedia, čo sa tak môže stať, keď ulovia viac ako je povolené…
Stať sa môže veľa, pretože ak poľovník nedodrží schválené nariadenia o love zveri, hlavne vekovej triedy, početnosti alebo, nebodaj, zatají ulovenú zver vo svoj prospech, dopúšťa sa trestného činu pytliactva, a tak prinajmenej končí s aktívnym poľovníctvom.
Pre kontrolu lovu raticovej zveri boli zriadené takzvané plomby na označenie ulovenej raticovej zveri, čo v praxi znamená, že poľovník po ulovení napríklad srnca musí okamžite osadiť na končatinu plombu, kde na nej vylomením označí dátum ulovenia.
Až následne si ulovenie zaznačí do povolenky na poľovačku, bez ktorej nemôže loviť, nakoľko v tejto má jasne vyznačené, aký druh zveri môže loviť. Po týchto úkonoch môže so zverou narábať, teda ošetriť ju a odviesť na vizuálnu prehliadku poľovnému hospodárovi. Zver bez označenia plombou nesmie prevážať v revíri.
Každý druh zveri má jasne stanovené zákonom, akým spôsobom ju možno loviť, a práve s tým by som vás aj chcel nielen v tomto, ale i v budúcich dieloch seriálu oboznámiť.

Poľovanie na sluky


Poľovačka na sluky je povolená od 16. marca do 30. apríla. Je akýmsi otvorením poľovnej sezóny a mnoho poľovníkov túto poľovačku doslova zbožňuje. Poľovanie na sluky má svoju dávnu tradíciu. Na sluky sa poľovalo rôznymi spôsobmi, no dnes je legálny iba spôsob večernou alebo rannou postriežkou počas ťahu slúk. Sluka lesná sa loví brokovou zbraňou s kalibrom 20, 16 alebo 12 a nábojmi s maximálnym priemerom brokov 3 mm.
Na postriežke čaká poľovník na mieste, kadiaľ sluky tiahnu večer, keď sa zmráka, alebo ráno na svitaní. V tom čase sluky, ktoré tiahnu zo zimovísk na hniezdiská, preletujú frontálne krajinou a smerujú na sever.
Pri zmrákaní najskôr vyletujú kohútiky, ktoré sa lovia vo väčšom množstve ako sliepočky. Tie dlhšie sedia na zemi a vzlietajú až takmer za tmy. Samčeky si počas ťahu vyhľadávajú samičky a tokajú. Samčeky možno privábiť aj pískaním.
Na večernej postriežke musí byť poľovník vybavený príručnou baterkou a poľovným psom na dohľadanie ulovenej zveri. V súčasnosti je lov slúk kontrolovaný a početne riadený, aby zbytočne nedošlo k zníženiu stavov početnosti tohto posla jari.
U poľovníkov platí nepísaná zásada, že jeden poľovník uloví ročne iba jednu sluku. Je medzi nami mnoho poľovníkov, ktorí majú veľa krásnych trofejí, no práve trofej sluky im chýba. Vďaka spôsobu letu nie je sluku ľahké uloviť. Máme mnoho spôsobov poľovania, spresním, že sluka sa loví iba individuálnym spôsobom.
Čaro poľovania na sluky nie je dané iba úlovkom, ale hlavne pobytom v prírode. Ťah slúk večer sa začne až v čase úplného pokoja, keď sa utíšia všetky vtáky a zostane takmer úplné ticho.
Toto býva prerušené pohybom jelenej alebo diviačej zveri, keď dospelé diviačice vedú svoje novonarodené diviačatá na krmoviská a napájadlá. Pokiaľ máte priaznivý vietor, je nádherné sledovať harmóniu života takejto rodiny, ktorá častokrát prejde okolo vás v bezprostrednej blízkosti.
Po ukončení doby lovu slúk stihnú poľovníci ešte vyčistiť a dezinfikovať svoje kŕmne zariadenia a očakávajú dobu lovu srncov, tá sa začína 16. mája a končí 30. septembra. Akým spôsobom lovíme srnce, si prečítate nabudúce.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila