História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (9)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. mája 2009, 17:04
  • Autor:Michal Serbin

Skupina Jefferson Airplane vznikla v roku 1965 v San Francisku z iniciatívy speváka Marty Balina, nar. 30. 1. 1942 v Cincinnati, štát Ohio, ktorý pôsobil vo folkovej dvojici s Paulom Kantnerom. Názov si zvolila podľa označenia rozštiepenej zápalky, ktorou sa pridržiaval ohorok marihuanovej cigarety.

Prvé obdobie malo folkrockový charakter. S príchodom speváčky Grace Slick zo skupiny Great Society koncom roka 1966 došlo k zmene hudobného štýlu. Jej vlastné skladby White Rabbit a Somebody To Love sa stali súčasťou repertoáru skupiny a po textovej stránke znamenali príklon ku kalifornskej kultúre hippies a spájanie s vtedy obľúbenými psychedelickými a halucinogénnymi asociáciami.
Jej členovia začali v tvorbe aplikovať pre vtedajší rock netypické hudobné nástroje ako zobcovú flautu alebo klavír. Ako súbor sa zaradili k popredným predstaviteľom progresívneho rocku 60. rokov a najznámejšou so sanfranciskej rockovej vlny.
Vo Veľkej Británii v postpsychedelickom období došlo k prenikaniu tradícií anglickej a dokonca keltskej ľudovej piesne do rockovej hudby. Na prelome 60. a 70. rokov sa stal English folk veľmi populárnym hudobným smerom.
Priekopníkom v britskom folk-rocku sa stala skupina Fairport Convention, ktorá ako prvá priblížila rockovým priaznivcom domáce folkové tradície. Vznikla v Londýne v roku 1967 ako súčasť tvoriacej sa undergroundovej scény.
Významnou osobnosťou skupiny bol basový gitarista Ashley Hutchings a speváčka Sandy Denny. Spočiatku sa orientovala na interpretáciu amerických folkrockových piesní. Po nahraní prvého albumu z roku 1968 sa preorientovala na anglický folk.
Album What We Did On Our Holidays z roku 1969 je považovaný za začiatok britského folk-rocku. Repertoár tvorili balady i vlastné štýlové skladby, v ktorých vynikala hra na husle Davea Swarbricka považovaného v tej dobe za najlepšieho folkového inštrumentalistu. Na ich tvorbu v 70. rokoch nadviazala skupina Steely Span.
Hutchings v roku 1971 vytvoril Albion Country Band a po piatich rokoch Albion Dance Band s rovnakým hudobným zameraním. V 80. rokoch sa niektoré novovlnové skupiny snažili nadviazať na tradície anglického folk-rocku. Zaradili sa k ním Big Country s albumom Crossing z roku 1983 alebo Billy Bragg s albumom Life’s A Riot With Spy Vs. Spy z roku 1983.
Rock je synonymom pojmu rock and roll používaným v Európe. Označuje sa ním hudobný štýl elektrifikovanej hudby, ktorá v priebehu svojho vývoja prispôsobujúc sa potrebám jednotlivých generácii poslucháčov absorboval podnety artificiálnej hudby, etnických kultúr, džezu, elektroniky a ďalších hudobných smerov.
Vo Veľkej Británii sa v prvej polovici 60. rokov používal termín Big Beat alebo Beat ako rozlíšenie skupín mladej generácie z oblasti Liverpoolu a Londýna od klasického rock and rollu a bežnej populárnej hudby. Týmto pojmom boli označované súbory Merseysoundu aj v nasledujúcich desaťročiach. V polovici 60. rokov sa vytvoril osobitný druh belošského rocku, vychádzajúci z blues a pomenovaný hardrock.
Na britských ostrovoch sú za priekopníkov považované skupiny Who a Yardbirds, ktoré v tvorbe začali zdôrazňovať agresívnu rytmickú zložku a prostredníctvom elektronických prostriedkov hudobné motívy rozvíjali vo výrazných gitarových sólach.
Ich nasledovníci vo Veľkej Británii ako Led Zeppelin, Deep Purple alebo Uriah Heep kládli dôraz na melodickú stránku skladieb. Naproti tomu americké súbory ako Cactus, Vanilla Fudge alebo Steppenwolf hrali surovejší štýl hard rocku. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav