Kulturisti v divadle predvádzali kultúru tiel

  • Spravodajstvo
  • 18. mája 2009, 06:36
  • Autor:Adriana Drahovská

Piešťanský Dom umenia v sobotu popoludní obsadili desiatky vyznávačov kultúry tela na Majstrovstvách Slovenska v klasickej kulturistike a kulturistike mužov. Aj keď domáci reprezentant Richard Riedl pre zranenie nesúťažil, návštevníci zaplnili hľadisko do posledného miesta.

Najväčší aplauz sa ušiel favoritom ako Adam Cibuľa či Martin Čambal, ale úspech zožali aj "nadupaní" pretekári z ťažších hmotnostných kategórií. Športovci bojovali nielen o získanie titulu slovenského šampióna, ale aj o nomináciu na Majstrovstvá Európy, ktoré sa konajú budúci týždeň v Srbskom Novom Sade.
Podujatie moderoval Drahomír Krásnohorský, známy najmä ako tréner Zuzany Kořínkovej, ktorá v deväťdesiatych rokoch preslávila Slovensko na prestížnej Miss Olympia v USA.
Súťažiaci sa na pódiu predstavovali podľa kategórií, do ktorých boli zaradení podľa výšky v klasickej kulturistike a podľa váhy v kulturistike mužov. Na javisku previedli najskôr základné postoje a jednotlivé svalové partie, potom nasledovala minútová voľná zostava za sprievodu hudby.
Pred zrakom divákov celé popoludnie defilovali naolejované bronzové telá pretekárov rôznej hmotnosti aj výšky, od šľachovitých drobcov, cez vysokých štíhlych „klasikov“, až po skoro stokilových neprehliadnuteľných „švarcenegrov“. Najzaujímavejšie boli najmä voľné zostavy, v ktorých dominovali víťazné pózy prekladané náznakmi tanečných prvkov.
Predstavenia pretekárov organizátori striedali i s vyhlasovaním víťazov už predvedených kategórií. V nižších výškových či hmotnostných skupinách niekedy súťažili iba traja športovci a tak mali šance na stupni víťazov zaručené. So zvyšovaním kilogramov a centimetrov stúpal i počet zúčastnených, ktorých potom rozhodcovia vyraďovali v semifinálovom kole a poradie určili až vo finále.
Sympatickým prvkom súťaže bola záverečná „ďakovačka“, opakovaná po každom vyhlásení víťazov, keď sa súťažiaci a zástupcovia sponzorov či partnerov podujatia pochytali za ruky a zdvihli ich do výšky.

VÝSLEDKY:


Klasická kulturistika: Na prvých miestach sa umiestnili Richard Kopčok z Fortuny Trnava v skupine do 170 cm, Andrej Varga z Vassal GYM Bratislava v kategórii do 175 cm. Andrej Hlinka, ktorý zastupoval športový klub Power Factory Stará Ľubovňa, vyhral kategóriu do 180 cm a „klasikov“ nad 180 cm porazil Ľuboš Maliňák z VTJ Technika FBC Liptovský Mikuláš.
Kulturistika mužov: Medzi mužmi s váhou do 60 kg suverénne zvíťazil favorit Adam Cibuľa z Fitness Klubu Hnúšťa, v skupine do 70 kg bol prvý Richard Čanaky zo Sokolu Vinohrady Bratislava, svojich súperov do 75 kg pokoril Ján Soták z košického Pro Body Building Teamu, víťazstvo si odniesol aj Michal Mlynček z SP Styling Valča s hmotnosťou do 80 kg.
V kategórii do 87,5 kg získal prvenstvo Marián Čambal zo Sokolu Vinohrady Bratislava, v hmotnosti do 95 kg vyhral Peter Tatarka z FC Dynamic Dolný Kubín a medzi silákmi nad 95 kg zabodoval Ján Král z Veterinary Body Building Košice.

Fotogalériu z podujatia si budete môcť pozrieť na tomto mieste od utorka 19.5.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek