Odborári na sneme rokovali o kríze, o posilnení postavenia i o hokeji

  • Spravodajstvo
  • 15. mája 2009, 13:29
  • Autor:tasr

Piešťany 15. mája (TASR) – Dôsledky hospodárskej krízy a ich dosah na zamestnancov a zamestnávateľov dominovali na dnešnom 5. zjazde Odborového zväzu (OZ) KOVO v Piešťanoch. Podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu sa práve v tomto období vytvára priestor pre posilnenie postavenia odborov.

"Prispieva k nemu aj zlučovanie jednotlivých odborových zväzov. Momentálne pripravujeme zlúčenie s Metalurgom," konštatoval Machyna.
Zlučovanie odborových zväzov na Slovensku ocenil aj podpredseda Odborového svazu KOVO Českej republiky Jaroslav Souček. "Zahniezdenie odborových funkcionárov je u nás také silné, že sa nechcú zlučovať, zrejme chcú na svojich miestach dožiť do dôchodku," uviedol Souček, ktorý sa slovenským kolegom ospravedlnil za osem gólov, ktorými českí hokejisti odprevadili na posledných majstrovstvách sveta z ľadu svojho slovenského súpera. "No, bolo to fakt veľa. Len dúfam, že keď sem prídu na jeseň českí futbalisti bojovať o kvalifikáciu na majstrovstvá, že nám to nevrátite."
Kým slovenskí odborári oceňovali spoluprácu so súčasnou vládou, Souček spoluprácu kritizoval. "My máme alebo sme doteraz mali na poste prezidenta či premiéra ľudí, ktorí hlásajú názory bánk a rôznych lobistických skupín. Je dobre, že Topolánkova vláda padla a je zle, že padla tak neskoro. "Táto vláda vôbec nemala viesť Európsku úniu," povedal.
Spoluprácu odborov s vládou hodnotil aj prezident SR Ivan Gašparovič, podľa ktorého je potrebné viesť sociálny dialóg, aby sa problémy nekopili. "Vláda dnes tento dialóg vedie. Za veľmi zlý považujem postoj opozície, ktorá chce svojimi návrhmi dosiahnuť, aby štát nemohol napĺňať svoje zdroje, plniť sociálne programy, a tým len prehlboval krízu," uviedol Gašparovič. "Bez napĺňania sociálnych programov nemôže byť štát demokratický," konštatoval pred odborármi prezident.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel