Na Trajane budú požičiavať starkých

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. mája 2009, 09:36
  • Autor:A. Drahovská

Požičovňa starých rodičov sa volá projekt, ktorý od mája odštartuje Základná škola F. E. Scherera. Autorkou tejto zaujímavej myšlienky je učiteľka prvého stupňa Anna Jánošková a spolu s deťmi plánuje o tom, ako požičiavanie starkých funguje i vydať knižku s rovnomenným názvom.

Škola požiadala o podporu aj mesto a poslanci jej na poslednom mestskom zastupiteľstve schválili dotáciu vo výške 1074,81 eur (32 380 Sk).
„Myšlienka spolupráce detí a dôchodcov mi prišla na um, keď sme robili kurz práce s počítačom pre dospelých v rámci Infoveku," hovorí A. Jánošková. „Jeden pán mi vtedy povedal, že by chcel, aby deti neodsúvali starých rodičov od počítačov, ale ich niečo naučili.
Okrem toho niektorí z mojich žiakov trávia čas s babkou a dedkom a potom rozprávajú, čo spolu robili. Tým, ktorí sa nemajú čím pochváliť, je to ale ľúto." Spracovala preto projekt, podľa ktorého by sa deti nielen so svojimi prarodičmi, ale aj ďalšími starkými učili, hrali, rozprávali si príbehy, chodili na výlety či prechádzky do prírody.
„Keď som robila na rodičovskom združení prieskum, prihlásilo sa mi hneď sedem rodín, ktoré by mali záujem o spoluprácu, " pokračuje učiteľka. „Oslovila som aj vedúcu klubu dôchodcov Rozmarín, ktorým sa myšlienka sa zapáčila, ale privítame aj osamelých ľudí, ktorí nemajú vlastné vnúčatá, alebo v rodine nefungujú vzťahy a radi by sa do projektu zapojili."
Deti sa na spoločné akcie tešia, chcú babičky a dedkov naučiť pracovať s fotoaparátom či s internetom a najviac ich zaujala myšlienka urobiť si deň, ako žili ich starí rodičia.
„Priniesli by si staré fotky, obliekli si dobové oblečenie, rozprávali by si príbehy, púšťali staré platne," vysvetľuje autorka projektu. Všetky spoločné akcie zapíšu do denníka, ktorý začiatkom budúceho roku spracujú do knihy. „Zahrnieme do nej aj recepty, rozprávky a príbehy starých rodičov," dodáva A. Jánošková.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín